Állatvédelem – A felelős állattartás

Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége – így foglalja össze az állatvédelem lényegét az 1998-as, első állatvédelmi törvény.
Az iparosítás, a bányászat, az erdők kiirtása és az iparszerű mezőgazdaság elterjedése példátlan mértékben változtatta meg természeti környezetünket. Akármilyen hihetetlenül hangzik , de negyven éven belül a Földön élő állatfajok egynegyede a kihalás szélére sodródik vagy kipusztul. Egy-egy állatfaj kipusztulását, például a brazíliai őserdőkben, mi itt, Magyarországon  nyilván nem tudjuk megakadályozni. Egyet viszont tehetünk. Felelősséget vállalhatunk saját állatainkért, felelősséggel nevelhetjük őket. Felmerül a kérdés hol kezdődik és hol végződik a felelős állattartás?

Az állatok mellett számos növényfaj is kipusztult, ami egyet jelent azzal, hogy Földünk és az élővilág egyensúlya veszélybe került. A számadatok is megdöbbentőek. Ma a Földön 64 állatfaj csak az állatkertben él, 3879 súlyosan veszélyeztetett és 5689 veszélyeztetett. Tudósok és politikusok egy dologban egyetértenek, lassítani kell a fajok kipusztulásának ütemét.