A Vendvidék legszebb látványossága a Harding Szent István-templom Apátistvánfalván

Az őrség kedvelt terep a kerékpárosoknak. A lenyűgöző táj szépségei, és a legváratlanabb pillanatban előbukkanó látványosságok szinte bármerre indulunk szembe jönnek velünk…

Vannak látványosságok amiket szerencsésebb a távolból is jól megfigyelni. Mielőtt Apátistvánfalvára beérnénk érdemes letámasztani a bringákat, és fújni egyet a falu “tájképtapétája” előtt. A látvány önmagáért beszél. Innét már egy könnyed tekeréssel beérünk a település központjába.

Apátistvánfalva a Vendvidék vagy Rábavidék néprajzi tájegység területén fekszik.A terület lakosairól, a magyarországi szlovénekről kapta a nevét, akiknek hagyományos magyar neve vendek. A történelmi Vendvidék teljes területe a Rábavidék mellett a Muravidéket is magába foglalta, amely a trianoni békeszerződés óta Szlovénia része.

A Vendvidék egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik, mivel a szocializmus ideje alatt határsávként zárt terület volt, melyet elkerült az államosítás és a téeszesítés. Ma az Őrségi Nemzeti Park részeként természetvédelmi oltalom alatt áll és a határok megnyitásával fejlődésnek indult. Kiterjedését tekintve nem kizárólag azokat a falvakat vehetjük, amelyekben jelenleg is szlovén nemzetiség él. 

A település központjában egy hangulatos kis téren áll a a mai napig használt Harding Szent István-templom, késő barokk stílusú római katolikus történelmi kegyhely. Teljes nevét ritkán használják, inkább egyszerűen apátistvánfalvai templom néven szerepel. Az egyedül álló templom a környék legszebb látványossága, az apátistvánfalvi egyházközség központja. A templomban gyakran vend nyelven imádkoznak, illetve énekelnek.

A kegyhely és a község védőszentje, egyben névadója az 1059 környékén Angliában születet Harding Szent István ciszterci apát. Saint Stephen Harding a ciszterci szerzetesrend egyik alapítója és rendtagja volt. Az új rend jóval centralizáltabb volt és a fizikai munkára is nagy hangsúlyt fektetett, akárcsak az imádságra, de a munkát nem a korlátlan vagyonszerzésre alkalmazta. Idővel a rend igen nagy népszerűségre tett szert. 1108-ban István lett a harmadik apátja. Ő írta a rend alapokmányának tekinthető Carta Caritatis-t is, ezért is tekinthetjük a rend alapítójának. A templom helyén korábban egy kápolna állt, erről azonban alig tudni valamit. Szily János kezdeményezte a templomépítést a faluban. A munkálatokat Marits János (pléb. 1785–90), a község első papja szervezte meg, és az épület gyorsan elkészült. Az istvánfalvi templom tervrajzát állítólag összecserélték a bélapátfalvaiéval; mivel a két kegyhely rendkívül hasonló, így ez valószínűleg így is van. A sekrestyét 1894-ben építették hozzá. 

Az első világháború alatt több harangot kihajították az ablakon, hogy ágyút öntsenek belőlük. Az eséstől állítólag úgy megkondultak, hogy a környék házainak falai jól láthatóan megremegtek. 1923-ban egy 6,5 mázsás harangot szenteltek fel, ezt a második világháborúban az újabb fémhiány miatt ismét elvitték.

A templom falai két méter vastagok; a torony 37 méter magas, hat ablaka van. Az orgonakarzat bejáratánál egy téglalap alakú üvegezett ablak található, a harangtoronyban (a harang alatti helyiségben) egy fa zsalugáteres, ovális alakú, a torony négy oldalán pedig négy, szintén fa zsalugáteres négyzetes ablak helyezkedik el. A monumentális épület kétezer ember befogadására alkalmas, a szentgotthárdi barokk templom után ez a második legnagyobb kegyhely a Vendvidéken. Az előhajóban a karzat fölötti kupoladob mennyezetén a freskó Mózes és az égő csipkebokor történetét mutatja be. Az előcsarnok az orgonakarzat alatt van. Itt néhány egyszerű pad áll, baloldalt pedig a gyóntatószék nyílik.

A templom mellett van még továbbá az apátistvánfalvi kéttannyelvű általános iskola, mely csaknem egyidős a templommal (1787 óta létezik). 

A templom előti téren láthatunk egy korinthoszi oszlopon álló Szűz Mária-szobrot, karján a kis Jézussal.  

Az Őrség dombjai közt kalandozva érdemes megállnunk egy picit az országrész egyik legszebb templomának falai alatt.  A hely sokat mesél a  ciszterci rendről, és a határokon átnyúló tájegységről a Vendvidékről.    

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Harding Szent István-templom ApátistvánfalvaHollókő

Információk: wikipedia