A Speciális Olimpia először görög földön!

„Az értelmileg sérült sportolók nem szavakkal tudják magukat kifejezni, a szívükkel próbálják ezt megtenni.” (Thimothy P. Shriver Kennedy, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke.)

2011-ben a világ legnagyobb szabású sporteseménye az értelmi fogyatékkal élő sportolók különleges világversenye, a tavaly nyáron megrendezett Speciális Olimpia Nyári Világjátékai voltak.

A 22 sportágban küzdő több ezer sportolót, több tízezer segítőt, edzőt és újságírót megmozgató világeseménynek — a játékok több mint 40 éves története során — először adott otthont az olimpia szellemiség bölcsője, a görög főváros, Athén.

76-an öltöttek nemzeti színű sportmezt, hogy képviseljék Magyarországot ezen a 185 országot felvonultató nagyszabású eseményen. Edzőik és szüleik segítségének köszönhetőn, értelmileg sérült sportolóink többéves felkészülés után kaptak lehetőséget, hogy 13 sportágban megküzdjenek a másodpercekkel, a méterekkel, a kilókkal vagy a szintén sikerre szomjazó ellenfelekkel.


Kameránkkal sikerült dokumentálni ennek a nagyszabású versenynek a történéseit és izgalmait. Az olimpiai lobogó felhúzásától és láng meggyújtásától kezdve részesei lehettünk a sikereknek, az örömöknek, a küzdelmeknek és a sporttal együtt járó csalódásoknak is. Az idei athéni világjátékokra kiutazó magyar sportolók szerepléséről, a felejthetetlen hangulatról, a versenyek izgalmairól, a speciális olimpia világának sajátos atmoszférájáról szól a dokumentumfilmünk.

A Special Olymics Internationalt Eunice Kennedy Shriver asszony, a néhai Kennedy elnök testvére alapította 1968-ban azzal a céllal, hogy egy életen át tartó sportolási lehetőséget, ezzel tartalmas emberi életet biztosítson az értelmi fogyatékkal élők számára. Napjainkra már több mint húsz (téli, nyári) sportágban mérhetik össze az erejüket a fogyatékkal élő sportolók. Az értelemileg sérült emberek nemzetközi szervezetéhez már 185 ország kapcsolódott.


A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. Az elmúlt 20 évben minden nyári és téli olimpián, valamint minden „Európai Játékokon” részt vett magyar speciális olimpiai csapat.