A húsvéti nyúl trabanttal érkezett – Kéthely

A Balaton nyugati medencéjének közelében évtizedek óta látogatható az ország legnagyobb betleheme. Vörstől pedig alig negyed óra távolságra található Kéthely, ahol immár hagyománnyá vált, hogy a főterén egy hatalmas húsvéti installációval lepik meg a településre érkezőket.  

2015-ben kezdték el húsvéti díszítést Kéthely központjában.

Első évben közel 1200 db tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak és egy 1,5m-es óriás tojást helyeztek ki. 

2016-ban a fára elhelyezett tojásoknál célul tűzték ki a falu lakosságának a számát, kb. 2300 db-ot, amit sikerült túlszárnyalni, hisz akkor több, mint 3000 db volt a fán. 

2016-ban négy darab új, 1,5 m-es tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki.

2017-ben egy óriástojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. 

A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette. 

Az óriástojás magassága 260 cm. Elkészítését nagyrészt Molnár Balázs végezte, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítették el, súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot. 

A tojások száma 2018-ban elérte a 7.000 db-ot, 2022-ben pedig megközelíti a 9.000 db-ot.

2018-ban egy nagy nyúl készült el. Ezt a nyulat szerették volna minél több természetes anyagból megcsinálni. A nyúl egy vasvázból áll, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ez szénával lett beborítva, amit Bartis László ajánlott fel.

A vasvázhoz már a félkész formánál is több, mint 100m acél huzalt használtak fel, aminek a súlya már így meghaladja 250 kg-ot.

A borítás előkészítéséhez is szép számmal gyűltek össze a helyiek, hisz esős, hideg reggel közel 20 fő várta, hogy tehessen a településért és azért, hogy önök élvezhessék a dekoráció látványát.

2021-ben évben megkerestek minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével.

A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és ezzel elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások jöttek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.

A díszítés része egy óriáskosár és tyúkanyó, valamint egy lovasszekér is. Előbbit Molnár Balázs, utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret Schmidt László ajánlotta fel.

2022-ben a korábbi dekorációs elemeket egy tojásalagúttal egészítették ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások. 

2024-ben egy kosárral egészült ki a dekoráció, melyben elhelyeztek egy pirosra festett tojást. 

És természetesen a “tojástransport” fő kelléke is kiállításra került.

A tavaszi pázsittal borított “kémtrabantnak” pedig nem is lehetne más a rendszáma mint: 

Nyugalmasabb időszakban talán majd a kapirgáló tyúkok veszik birtokba a legendás 601-es motorhéztetejét…

Aki csak az ünnepek után jár erre az is találkozhat még az óriásnyúllal… Hagyományok szerint húsvét előtt 2 héttel készítik el a dekorációt, és április végéig lesz látogatható.

Élmény és fotó: Farkas Attila / gogogo.hu

Térkép: Kéthely

Információ: Kéthely