Programajánló

Tiszavirágzás – csodáld meg te is!

Nyár elején agyagos medréből sok millió apró élet kel útra a fény felé. A különös, törékeny repülő lények egy időre birtokba veszik a folyót.

 Tiszavirágzás – csodáld meg te is!

 Írta és fényképezte:: Bilek Ferenc

Bilek Ferenc vagyok, a természetben szemlélődő, bakancsos-fényképezőgépes vándor. Ha egy kis időm van, és tehetem, a hajnalok kint érnek a hegyek között, az erdőkben, a folyók holtágain, Aggtelektől az Őrségig, a Dunakanyartól a Gemenci erdőig, vagy a Tiszáig.

 

 

 

A Tiszáig, mely egy évről évre megismétlődő ősi csoda, a TISZAVIRÁGZÁS színhelye. Nyár elején agyagos medréből sok millió apró élet kel útra a fény felé. A különös, törékeny repülő lények egy időre birtokba veszik a folyót. Rajzásuk rövid időre az életösztön, a szenvedély, és a beteljesülés őrült táncává erősödik. Néhány órás felszíni létezésük a földi élet diadala. Csendes elmúlásuk pedig az újjászületés reményét hordozza a békés folyón.

A Tisza időtlen idők óta őrzi titkát, ma sem tudjuk egészen pontosan, mi indítja el a tömeges rajzást. Ez a különös természeti jelenség nem emberi léptékű, nem kiszámítható, és nem irányítható. Megtörténik csendben, és néhány óra múltán nyoma sem marad. Talán ezért is olyan felfoghatatlan, és ezért csodáljuk annyira.

Ez a kérészfaj régen elterjedt volt Európa folyóiban, mára már csak a Tisza vízgyűjtő területén él, a világon egyedül itt. Lárva állapotban az agyagos mederfalakat lakja, három évet tölt a maga készítette U alakú járatban a víz alatt. A vízszint ingadozását követi, gyakran költözik mélyebbre, a vízszint csökkenésével felszínre bukkannak a szita szerűen lyukacsos partfalrészek. Ekkor látszik, hogy micsoda tömegben szűrik a vizet, hatalmas a jelentőségük a víz természetes tisztulásában, valamint a táplálékláncban.

A rajzás június közepére esik, senki nem tudja pontosan, milyen kémiai- biológiai vagy egyéb jelzésre, de kérészek milliói rajzanak ki egyazon órában. Az időjárás jelentősen befolyásolja a történéseket, stabil, frontmentes, száraz idő az ideális. Ez egy folyószakaszon egy-két alkony alatt lezajlik. Délen kezd, és így halad északra a Felső Tiszavidék felé fokozatosan, néhány nap vagy hét eltéréssel.

Annyira finomhangolt folyamat, hogy a hímek fél órával hamarabb bukkannak vízfelszínre, mint a nőstények, ott vedlenek, majd kirepülnek a partra és valamely tereptárgyon, bokron, partfalon, ágon, vagy éppen a szemlélődő emberen másodjára is vedlenek. Ez a vedlés néhány percet vesz igénybe.

A vedlés úgy zajlik, hogy telepumpálja magát a hím, akár egy paplanernyőt, és fokozatosan kicsusszan a bőréből. A rovar ezen alakja egy kereső, repülő, párzó szerkezet, nem rendelkezik emésztőrendszerrel, erre már nincs szüksége. Ellenben hatalmas fekete sisakszemei vannak a nőstény felkutatására, hártyás szárnyai másfél két óra repülésre hitelesítve, és fogólába, párzószerve a nőstény megragadásához, megtermékenyítéséhez.

A nőstények egyre nagyobb tömegben jelennek meg a vízfelszínen, ott vedlenek, aztán begörbítik potrohukat, és várják a legfürgébb és legszerencsésebb hímeket, melyek egymással versengve keresik a párjukat. Egy-egy nőstényre akár 10-15 hím is rászáll, virágra emlékeztető csomókat alkotva a vízfelszínen.

A párzás őrült sebességű orgiába csap át, hemzseg a víz a rovaroktól. Számomra a legmegkapóbbak azok a pillanatok, amikor a millió hártyás szárny verdesése egy hatalmas alapzajjá erősödik fel, és akkor mintha megállna az idő.

Ahogy alkonyodik, a hímek elgyengülnek, és többé már nem tudnak felrepülni. A szerencsésebbek elvégezték feladatukat, mások a folyópart madarainak és a halaknak a zsákmányául estek, hiszen a vizivilág minden teremtménye lakomát csap ekkor (a harcsák, kecsegék, különféle halak, a vízpart madarai a gyurgyalagoktól a kisebb gázlómadarakig ), számukra is ünnep ez.

A nőstények megtermékenyülésük után hatalmas felhőkben szárnyra kelnek, és néhány kilométert repülnek, általában a folyásiránynak ellentétesen, amíg erővel bírják. Közben elszórják a víznél nehezebb petéiket, majd elpusztulnak. Mire bealkonyul, vége a csodának, tetemek borítják sűrűn a vízfelszínt. A sötét mélyben pedig ismét megkezdődik a peték lárvává fejlődése, és három év múlva a legszerencsésebbek néhány órára ismét repülő, imágó alakban megpillanthatják majd a fényes napvilágot.

Az idei tiszavirágzás megtekintésére ad lehetőséget a Tiszakürti Arborétum. A látványosság helyszíne a Tiszakürt-Tiszainoka közötti folyószakasz, ahol évek óta hatalmas a rajzás. Az esemény időpontja június közepére esik, de csak két-három nappal előtte lehet megsejteni, mikor indul virágzásnak a Tisza.
Az idei program az alábbi linken található: www.tiszaviragzas.hu

Az időpontja körülbelül : 2012. június 17-21.

Ha úgy gondolja, hogy látni szeretné ezt a természeti csodát, kérjük küldjön egy e-mailt az alábbi címre:
tiszavirag@tiszaviragzas.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel