Autó

Regisztrációs adó Szlovákiában

Az elektromos és hibrid meghajtású autók kivételével minden személygépkocsira vonatkozhat az új regisztrációs adó, amelynek bevezetését a jövő évtől tervezi a szlovák kormány.

 Csaknem minden gépkocsit érinthet a regisztrációs adó Szlovákiában

 

  Az elektromos és hibrid meghajtású autók kivételével minden személygépkocsira vonatkozhat az új regisztrációs adó, amelynek bevezetését a jövő évtől tervezi a szlovák kormány – adta hírül saját információkra hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

    A regisztrációs adó bevezetésének lehetőségéről először március végén, még az új kabinet megalakulása előtt beszélt Peter Kazimír, a pénzügyi tárca később kinevezett vezetője, a költségvetés konszolidációját célzó intézkedések között.
    Az akkori közlés szerint a regisztrációs adó még csak a luxus és a felső közép kategóriába tartozó személygépkocsikat érintette volna. “Biztos nem a Skodákat érinti majd a dolog” – utalt a későbbi miniszter márciusban az új adó által érintett gépkocsik kategóriáira.
    A Hospodárské Noviny szerint a tárca tervei időközben úgy módosultak, hogy az új adó a kis és a középkategóriába tartozó személyautókat is érintené, tehát többek között azokat a pénzügyminiszter által említett Skodákat is, amelyek hagyományosan vezetik a legkeresettebb autótípusok Szlovákiai listáját.
    A regisztrációs adó a gépkocsik teljesítményének függvényében emelkedne, összege pedig tíz euró körüli összegtől néhányszáz – korábbi közlés szerint 1.500 – euróig terjedne.
    Radko Kuruc, a pénzügyminiszter tanácsadója szerint, a regisztrációs adó egyszeri, az autó első szlovákiai regisztrációjakor fizetendő, környezetvédelmi elveket figyelembe vevő illeték lesz.
    A regisztrációs adó megközelítőleg 75 ezer gépkocsit érint majd évente, átlagban ennyi autó új regisztrációjára kerítenek ugyanis sort tulajdonosaik minden évben Szlovákiában. A regisztrációs adó valamilyen formáját az uniós tagországok több mint fele alkalmazza.

  Pozsony, 2012. június 14., csütörtök (MTI)

Fotó: MTI

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel