Autó

Regisztrációs adó Szlovákiában

 Csaknem minden gépkocsit érinthet a regisztrációs adó Szlovákiában

 

  Az elektromos és hibrid meghajtású autók kivételével minden személygépkocsira vonatkozhat az új regisztrációs adó, amelynek bevezetését a jövő évtől tervezi a szlovák kormány – adta hírül saját információkra hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

    A regisztrációs adó bevezetésének lehetőségéről először március végén, még az új kabinet megalakulása előtt beszélt Peter Kazimír, a pénzügyi tárca később kinevezett vezetője, a költségvetés konszolidációját célzó intézkedések között.
    Az akkori közlés szerint a regisztrációs adó még csak a luxus és a felső közép kategóriába tartozó személygépkocsikat érintette volna. “Biztos nem a Skodákat érinti majd a dolog” – utalt a későbbi miniszter márciusban az új adó által érintett gépkocsik kategóriáira.
    A Hospodárské Noviny szerint a tárca tervei időközben úgy módosultak, hogy az új adó a kis és a középkategóriába tartozó személyautókat is érintené, tehát többek között azokat a pénzügyminiszter által említett Skodákat is, amelyek hagyományosan vezetik a legkeresettebb autótípusok Szlovákiai listáját.
    A regisztrációs adó a gépkocsik teljesítményének függvényében emelkedne, összege pedig tíz euró körüli összegtől néhányszáz – korábbi közlés szerint 1.500 – euróig terjedne.
    Radko Kuruc, a pénzügyminiszter tanácsadója szerint, a regisztrációs adó egyszeri, az autó első szlovákiai regisztrációjakor fizetendő, környezetvédelmi elveket figyelembe vevő illeték lesz.
    A regisztrációs adó megközelítőleg 75 ezer gépkocsit érint majd évente, átlagban ennyi autó új regisztrációjára kerítenek ugyanis sort tulajdonosaik minden évben Szlovákiában. A regisztrációs adó valamilyen formáját az uniós tagországok több mint fele alkalmazza.

  Pozsony, 2012. június 14., csütörtök (MTI)

Fotó: MTI

Klikkelj a kommenteléshez

Kommentáld!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel