A holnap

Munkaerőpiac átalakulása

Munkanélküliség, leépítések, állástalan diplomások, külföldön szerencsét próbáló fiatalok. A válság mindennél erőteljesebben felszínre hozta a munkaerőpiac átalakulását.

Bizonyos szakmák, amelyek tíz évvel ezelőtt keresettek voltak és magas fizetéssel kecsegtettek, ma már csak a munkanélküliek számát növelik. Más szakmák esetében pedig folyamatos a szakemberhiány. A rendszerváltás idején a fiatalok 10-15 százaléka tanult felsőfokú intézményben, mára ez a szám elérte az 50 százalékot. Az egyetemek, főiskolák ontják magunkból a diplomás munkanélkülieket, a keresett szakmákat oktató szakiskolákban viszont egyre kevesebben akarnak tanulni. Miért szakadt el ennyire az oktatás a hétköznapi valóságtól? Miért költenek a családok és az állam olyan szakmák oktatására, amelyekkel képtelenség a piacon elhelyezkedni? Ki és honnan fogja megtermelni azt a pénzt, ami a munkanélküliek és az egyéb rászorulók állami támogatásához, a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges? A pályakezdő munkenélküiek száma, nemcsak Magyarországon jelent problémát. Európában 5,5 millió 25 év alatti fiatalnak nincs munkája, e korosztály körében a munkanélküliségi ráta 22 százalék, ami duplája a teljes lakosságban mért aránynak. Szakemberek szerint problémát jelent az is, hogy a fiatalok pályaválasztás előtt nem mérik fel tudatosan, mely szakmákra van szüksége a piacnak. Azt sem tudják, hogy egy-egy végzettség milyen változatos lehetőségeket rejthet magában. Túl fiatalon, túl kevés információ birtokában kell dönteniük saját jövőjükről, és sok esetben olyan divatszakmákat választanak, amelyeket saját kortársaik vagy a média hamis képei sugallnak nekik. Paradox módon így az egyik oldalon munkanélküliségről beszélünk, míg a másikon égető munkaerőhiány alakul ki. A globális pénzügyi válság egyik jellemzője, hogy már senkinek nem lehet biztos állása, sem a verseny-, sem pedig az állami szférában. A munkerőpiac kezelése azonban függ az adott ország társadalmi viszonyaitól is. Magyarországon például kimondottan alacsony a mobilitás a nyugati országokhoz képest Ez pedig komoly akadálya annak, hogy egy-egy család az ország más területére költözzön: oda, ahol a család tagjai munkát találhatnának. Ha nem csak rövid távon és felületesen akarjuk kezelni a munkaerőpiaci problémákat, akkor olyan összefüggésekre is gondolni kell, mint az állami ellátó és nyugdíjrendszer, az oktatás, a társadalmi innováció. Elkerülhetetlen, hogy Magyarország is reagáljon a világ változásaira, ugyanis a társadalom öregszik, csökken az aktív dolgozók száma. Ha a munkaerőpiac mostani helyzete nem változik, pár év múlva nem lesz, aki megtermelje a nyugdíjakat és az állástalan tömegek és rászorulók támogatásához szükséges forrásokat.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel