Vitorlás

Minden idők legjobb 470-es eredménye a Gyapjas fivérektől

Nagy sikert ért el a 470-es olimpiai hajóosztályban versneyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor: a július elején megrendezett portugáliai junior Európa-bajnokságot összetettben a második helyen zárták.

Minden idők – egyik – legjobb eredményét érte el az olimpiai 470-es hajóosztályban a Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs duó. Végig dobogós helyen vitorlázva nyert ezüstérmet nyert a Spartacus Vitorlás Egylet kettőse a portugáliai Sesimbrában rendezett 470-es junior Európa-bajnokságon. A végül az első és harmadik helyen végzett izraeli egységekkel együtt a magyar hajó kiemelkedett a 37 hajós mezőnyből, az éremfutammal együtt 12 futamból ez a három egység kilencet nyert meg. A 11. futam után hárompontos előnnyel állt a második helyen a Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor, az éremfutam után ebből 9 pontos előny lett – így magabiztosan hozta el az ezüstérmet a magyar hajó.

Gyapjasék mostani eredményéhez foghatót magyar 470-es hajó még soha nem ért el, a legközelebb ehhez önmagukon kívül a Czégai Péter-Kutassy László járt, amikor az első junior Eb-n a szlovéniai Koperben 1997-ben a 12. helyen végeztek. A junior világbajnokságok során hasonlóan jó eredményt ért el 1983-ban az ausztriai Mörbisch-ben a Haranghy Csaba-Sipos László egység a 7. helyével és még ennél is előrébb végzett Nyári Gyula és Köles Gábor egy évvel később, ők 1984-ben a svájci St. Moritz-ban a 4. helyet szerezték meg. Gyapjas Balázs egyébként 2011-ben indult először 470-es osztályban junior Eb-n, akkor a 38. helyen végeztek Kovács Mátéval a belgiumi Nieuwpoortban. Testvérével, Zsomborral 2015-ben indultak első ízben ilyen versenyen, Burgaszban a 15. helyen zártak. Mostanáig a legjobb helyezésüket pedig tavaly Riva del Gardán érték el, akkor a 4. helyen végeztek.

A Gyapjas testvérek célja a portugáliai versenyt megelőzően az éremszerzés volt és egészen az utolsó futamig úgy nézett ki, hogy bronzot nyernek. “Az ellenfelünk az utolsó futamban azonban rossz rajt után a rossz oldalt választotta és csak a 19. helyen tudott célba érni, így 3 pont előnnyel mehettünk a medal race-re, azaz az éremfutamra” – mondta Gyapjas Balázs a versenyről. Hozzátette: “A verseny egészében nagyon kemény volt, az első két napon erős, 17-19 csomós szélben eléggé sebességi verseny volt, ahol sajnos nem tudtunk versenyezni a két izraeli hajó ellen. Utána pedig a gyengébb, de forgolódós szélben nagyon nehéz volt megjósolni, hogy mi fog történni.”

A versenyzőkre hazaérkezés után 9 nap kondicionáló edzés vár Magyarországon és július 22-én indulnak Aarhusba a július 30-án kezdődő olimpiai kvótaszerző összevont világbajnokságra.

420-asban is jól szerepeltek a magyar versenyzők

A 470-esek versenyével párhuzamosan folyt Sesimbrában az utánpótlás versenyzők 420-as osztályának Open és U17 Európa-bajnoksága is. Az Open osztályban 2, a fiatalok között 1 magyar egység indult.

Az Openben 98 indulóból a Vida Péter-Fehérvári László kettős az utolsó napon 10. és 5. helyezéseket értek el, végül a 69. helyen végeztek. Mohácsi Marcell és Juhász Erik pedig a 84. helyen zárta a portugáliai versenyt. Az U17-es kategóriában a Szűcs Benedek-Batiz Ábel alkotta páros a 35. helyet szerezte meg a 44 hajós mezőnyben.

Forrás: hunsail.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel