A holnap

Manipulált élelmiszerek

A tetszetős és sokszor olcsó külső mögött gyakran nem is tudjuk, mi rejlik.

Adalékanyagok, állományjavítók, tartósítószerek, stabilizátorok: nap mint nap találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, az élelmiszerek csomagolásain. A tetszetős és sokszor olcsó külső mögött gyakran nem is tudjuk, mi rejlik. A színezett élelmiszer jobban néz ki, a minőségi hibák kevésbé látványosak, az édesített üdítők finomabbak, míg a sütőadalékkal készült tészta térfogata nagyobb. A tartósítók és állományjavítók világában egyre több az ételallergiás beteg. Egyre több gyerek lesz liszt- és tejérzékeny.

Tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos élelmiszerekkel mennyire mérgezzük a szervezetünket? Tudjuk mit is eszünk nap, mint nap?

Az ételek tartósítása nem újszerű dolog. Aszalással, füstöléssel régen is tartósítottak élelmiszereket. Az orvostudomány és a higiénia fejlődésével a világ népessége és a fogyasztás is olyan mértékben megnőtt, hogy az élelmiszergyártók újabb és újabb dolgokkal próbálták az élelmiszereket tartósabbá és eladhatóbbá tenni. Európában több mint 300 engedélyezett adalékanyagot jelölnek E számmal. Élelmiszerbiztonság szempontjából Magyarország jó helyen áll. Hazánkban péládul tilos a génmanipulált növények szabadföldi termesztése, amit az új alkotmány is megerősít. Az Unión belül mindössze 8 ezreléket tesznek ki a magyar élelmiszerekkel kapcsolatos problémák. Magyarországon sokan félnek az E számoktól és a manipulált élelmiszerektől, ám a legtöbben meg sem nézik a csomagoláson feltüntetett vevőtájékoztatókat. Ebből a szempontból a nyugati vásárlók sokkal tudatosabbak. Mára már Magyarországon is kialakult egy olyan fogyasztói réteg, amely akkor is a magyar terméket választja, ha az valamivel drágább. Az élelmiszerbiztonság bekerült a köztudatba, ez pedig egyértelműen a hazai élelmiszerek megítélésének kedvezett. A manipulált mezőgazdasági termékek, élelmiszerek gyártói szerint ez az egyetlen reális esély arra, hogy a Föld rohamos ütemben sokasodó lakosságát élelmiszerekkel ellássuk, hogy a tömeges éhínséget legyőzzük. Ám az ellenzők szerint beláthatatlan következményekkel járhat a manipulált termékek fogyasztása mind az emberek egészségére, mind pedig a környező élővilág egészére nézve.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel