Sport vízen

Magyar győzelemmel zárult a J24 Eb, a Balatonon.

Bakóczy Róberték lettek a bajnokok.

Magyar győzelemmel zárult a 2017. szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden rendezett J24 Európa-bajnokság. A 10 futamos verseny utolsó futama döntött a bajnoki cím sorsáról. Remek összteljesítményt nyújtva a fiatal csapat, az idei Melges 24 világbajnoki hatodik helyezett egység, Bakóczy Róbert irányításával vihette haza a kontinens viadal trófeáját. A nyílt Európa-bajnokság győztese pedig az amerikai Keith Whittemore lett.

8 országból, 48 csapat és 250 versenyző vitorlázott a világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a J24-es típusnak az Európa-bajnokságán Balatonfüreden, a BYC-ben. Az utolsó versenynapon a Balaton továbbra is a szeszélyesen kis szeles arcát mutatta, de ennek ellenére két futamot tudott rendezni a magyar versenyveztő, Fluck Benedek irányította rendezői gárda.

A kilencedik futamban, amely 7-8 csomós északkeleti szélben zajlott, három német egység korai rajt miatt BFD büntetést kapott. Az első pályajelhez a LUV, majd egy fiatal lánycsapat, a GER 5266 és a magyar DJango nevű hajó ért fel, az első hátszél végére picit átrendeződött az élboly, mert a pálya bal oldala frissebbnek bizonyult, de a LUV megőrizte vezető pozícióját, és a GER 5266-os egység is másodikként érte le azonban a görög Evniki vette harmadikként a kaput. A második kreutz szakaszban továbbra is a LUV vezetett, azonban a jobb oldalról két egység jött be, Jukebox a második helyen, míg a Furio a harmadik helyen. A 9. futamot Tom Stryiék nyerték, a Jukebox és a jól hajrázó FGF Sailing Team előtt.

A 10. futam azonban jócskán próbára tette a versenyzők türelmét, mert a gyengülő 5-6 csomós északkeleti szél, meglehetősen trükkösen forgolódott. Az első pálya jelet a az Evniki vette, őt követték a hollandok a Team Jool-lal, majd a JMania ért fel harmadikként, az első kör végére maradt a hármas élboly, csupán a Team Jool és az Evniki cserélt helyet. Az igen gyenge szélben szoros és „sűrű” lett a mezőny a bójánál, a belső helyekért komoly küzdelem folyt, hangos óvlak kiálltások kíséretében. A harmadik szakasz végére elsőként ért fel a Team Jool, az Evniki és a Vitesse előtt. A futamgyőzelmet a hollandok zsebelhették be a Team Jooll-al, az Evniki és a Vitesse előtt.

Még egy futam volt a hivatalos versenyprogramból, a rendezőség mindent megtett, hogy elindítsa a futamot, amelyre 16:00 óráig volt lehetőség, a szél keleties fordult és 7-8 csomóra frissült, azonban az első rajteljárás során halasztani kellett, mert jelentősen ellengett a szél, újabb próbálkozás, majd végre elindult a futam, de még az első kreutz szakaszban törölni kellett, mert a jelentős szélforduló miatt nem lehetett fair futamot rendezni, így végül 10 futammal zárult az Eb.

Az Európa-bajnok csapat az FGF Sailing Team lett Bakóczy Róbert kormányzásával, aki a verseny után elmondta: „Számunkra a J24-es Eb óriási kaland volt, mi alapvetően másik osztályban vitorlázunk, ezért úgy vágtunk bele, hogy viszonylag „tehermentesen” tudtunk versenyezni, ami a végén nagyon jól sült el. Úszunk a boldogságban és alig hisszük el, hogy ez valóban sikerült. Mi jobban szeretjük a nagy szelet, fizikálisan talán jobban is bírjuk, mint az átlag, végül gyenge szél lett és örülünk, hogy ebben is maximálisan helyt álltunk.”

 Az Eb ezüstérmes egysége Litkey Farkas, magyar-olasz vegyes csapata a Pelle Nera lett, míg a bronzérem Tomai Balázséknak jutott a Jenesissel. A nyílt Európa-bajnoki trófeát az amerikai Keith Whittmore nyerte meg a Furioval. Whittemore kiemelte: „Fantasztikus érzés volt versenyezni ezen a csodálatos tavon, ahol nincsenek motorcsónakok, ez valóban egy igazi kincs. 10 remek futamot vitorláztunk, igazán kiváló volt a rendezés és fair rajtvonalak.”

A negyedik helyezett csapat, a sokáig vezető Jukebox lett, Rauscenberger Miklós vezényletével, akik hatalmas tapsot kaptak az eredményhirdetéskor, hiszen amellett, hogy három futam győzelmet is szereztek végig remekül vitorláztak. Az ötödik a német Süllberg lett, Stefan Karsunke kormányzásával, míg a hatodik helyezett csapat a görög Evniki, Athimos Nikolaidissal a kormánynál.

Az 1-10-ben még további 3 magyar csapat is végzett, ami igazán fantasztikus teljesítmény. A hetedik a holland Team Jool (Dirk Olyslagers), a nyolcadik a JBond (Sarina Róbert), a kilencedik az iJroncat (Sallai Gábor), a tizedik pedig a Jinge (Scholtz Imre) lett.

A J24-es nemzetközi hagyományok szerint két különdíjat is adományozott az osztály, „A legöregebb hajó” díját a magyar Just a big dinghy kapta, Sabján Annamária kormányzásával. A hajót egy svájci halász használta korábban, aki levágott az árbocból 6 cm-et, melyet az Eb előtt meg kellett toldani, hogy megfeleljen az osztályszabályoknak, de a csupa lány csapat mindent megtett, hogy versenyképes állapotba hozza a hajót.

„A lány hajó” különdíját Emily Kernék vihették haza a Rotogirl nevű egységgel. A legjobb 25 év alatti hajó díját a GER 3634, Fast F, Johanne Maske csapata nyerte.

A legidősebb és legeredményesebb versenyző az olasz Attilio De Battista lett az ITA498, Pilgrim nevű hajóval.

A verseny után a Magyar J24-es Osztályszövetség elnöke, Hercsel Erik azt nyilatkozta: „Nagyon örülök, hogy ilyen remek vitorlázókkal versenyezhettünk együtt és az külön boldogság, hogy a magyar csapatok ilyen jól teljesítettek. Hosszú szervező és előkészítő munka előzte meg az Eb-t, köszönöm mindazoknak, akik segítettek, a sok önkéntesnek, a szponzoroknak, a BYC-nek, az MVSZ-nek. Azt gondolom, hogy büszkék lehetünk, mert a visszajelzések alapján, mind a vízen, mind a parton nemzetközi színvonalú rendezvényt sikerült lebonyolítani.

 

További információ: http://j24europeans2017.hu/

FB: https://www.facebook.com/hunj24class/

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel