Film

Londoni színházi közvetítések ősztől az Uránia mozivásznán

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018/19-es évadjában is folytatódnak a közvetítések a londoni National Theatre-ből: nyolc előadást láthatnak a nézők a hamarosan kezdődő NT Live-sorozatban.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018/19-es évadjában is folytatódnak a közvetítések a londoni National Theatre-ből: nyolc előadást láthatnak a nézők a hamarosan kezdődő NT Live-sorozatban.
Kezdésként szeptember 18-án az elmúlt év egyik kiemelkedő bemutatója, Tennessee Williams klasszikusa, a Macska a forró bádogtetőn lesz látható Jack O’ Connel, Sienna Miller és Colm Meaney főszereplésével.
Novemberben a 2011-es esztendő legnagyobb londoni sikerét, a Benedict Cumberbatch és Johny Lee Miller főszereplésével színpadra állított, kételőadásos Frankensteint láthatják újra a nézők, a klasszikus rémregény megjelenésének 200. évfordulója alkalmából. Az első szereposztásban Miller játssza Frankenstein doktort és Cumberbatch a teremtményt, az egy hét múlva vetített másodikban pedig fordítva. Az előadásokat az Oscar-díjas Danny Boyle ( a Trainspotting és a Gettómilliomos alkotója) rendezte.

Két Shakespeare-darab is része az évad kínálatának. Előbb a sátáni hatalomvágyás félelmetes darabja, a Macbeth kerül mozivászonra Rufus Norris modern rendezésében Rory Kinnearrel Macbeth és Anne-Marie Duff-fal a gonosz lelkű Lady Macbeth szerepében. Majd a Lear királyt láthatjuk a filmekből és a színházi közvetítésekből is jól ismert Ian McKellennel, a York Hercegi Színházból.


A modern irodalmat a Marc Haddon könyve alapján színpadra állított autista “detektívregény”, A kutya különös esete az éjszakában, egy remek humorral megírt, magával ragadó történet képviseli. A darab hét Olivier- és öt Tony-díjat kapott premierje után, 2013-ban. A főszereplőről, Luke Treadawayről pedig azt írta a The Guardian kritikusa: „nem hiszem, hogy a londoni színpadokon most jobb teljesítményt látnánk”.

A vetítéssorozat további két darabja, a Julie és a György király jövő év elején várható. A Julie, a nálunk Júlia kisasszonyként ismert Strindberg-dráma adaptációja.  Az úrnő, az inas és a szakácsnő szerelmi háromszögtörténete Polly Stenham átiratában a 19. századi svéd miliőből mai londoni környezetbe került. Julie-t Vanessa Kirby, Jeant Eric Kofi Abrefa játssza a Carrie Cracknell rendezte előadásban. A darab az Uránia szempontjából azért is érdekes, mert a Júlia kisasszony magyarországi ősbemutatója 1910-ben az Uránia épületében volt.
György királyból 1994-ben Oscar-díjas mozifilm is készült (The Madness of King George). Alan Bennett többszörös díjnyertes darabja III. György angol királyról szól, aki a XVIII. század végén a világ talán legnagyobb befolyású uralkodója volt, megbomló elméje miatt azonban az udvari hatalmi harc céltáblájává vált. A főszerepet Mark Gatiss alakítja, aki egyebek mellett a 2010 óta futó Sherlock-szériából ismert Magyarországon.

 

forrás: www.urania-nf.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel