Sport vízen

Litkey Farkas nyerte a 48. Kékszalagot

A győztes idő 8 óra 34 perc 06 másodperc

Litkey Farkas nyerte a Kékszalagot

Balatonfüred, 2016. július 14. – Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat. A csapat Keszthely előtt vette át a vezetést és nem is engedte ki kezéből a balatonfüredi célig. Ezzel Litkey Farkas tizenkettedik győzelmét szerezte a tókerülő versenyek történetében. A győztes idő 8 óra 34 perc 06 másodperc, ami több mint egy órával elmaradt a korábbi rekordidőtől. A második helyen a rekordot tartó kétárbocos katamarán, a Fifty-fifty végzett, Józsa Márton kormányzásával.

(Csütörtök 20.00 órai összefoglaló)

Balatonfüred, 2016. július 14. – Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat. A csapat Keszthely előtt vette át a vezetést és nem is engedte ki kezéből a balatonfüredi célig. Ezzel Litkey Farkas tizenkettedik győzelmét szerezte a Kékszalag versenyeken. A várt erős szél végül elmaradt, így a rekordidő ezúttal nem dőlt meg.

2016_07_14_ksz_1025 copy.jpg

A verseny – noha a szerda este lecsapó vihar néhány hajóban komoly károkat okozott – végül az előzetesen meghirdetett időpontban, csütörtök reggel kilenc órakor rajtolt el. A 480 nevezett hajó közül végül mintegy 450 vágott neki a légvonalban 155 kilométeres távnak.

2016_07_14_ksz_0041 copy.jpg
Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az erős szél felforgatja az esélyeket, ám végül ez nem történt meg. A balatonfüredi rajt után négy katamarán került az élre, és ugyanez a négy katamarán alkotta az első négy helyezettet néhány órával később, amikor a Balaton körbevitorlázása után visszatértek Balatonfüredre.

2016_07_14_ksz_0203 copy.jpg

A verseny végül nem a szélben, hanem a szélcsendben dőlt el: a vezető hajók a Balaton nyugati csücskében, a Keszthelyi-öbölbe behajózva hirtelen olyan területen találták magukat, ahol szinte semmi szél nem fújt. Litkey Farkas rutinjának köszönhetően itt megtalálta azokat a szélcsíkokat, amelyeken vitorlázva megelőzte vetélytársait, elsősorban a rekordot tartó Fifty-Fifty nevű katamaránt.

2016_07_14_ksz_0254 copy.jpeg

Keszthely felől visszafelé vitorlázva a megszerzett előnyt Litkeyék már nem adták el. Az egyre erősödő szélben magabiztosan, mintegy 4-5 kilométerel a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty csapata előtt tudtak vitorlázni, és végül 8 óra 34 perc 6 másodperces idővel értek célba. Második a Fifty-Fifty 6 perc 14 másodperc hátránnyal, harmadik pedig a dr. Kaiser Kristóf kormányozta Extreme Sailing Team lett 14 perc 42 másodperc hátránnyal.

2016_07_14_ksz_0298 copy.jpeg

A legjobb egytestű vitorlás a Principessa nevű libera lett, amely Oroszlán Péter kormányzásával győzött ebben a kategóriában. A többtestű hajók előnyét mutatja, hogy abszolút értékelésben a Principessa a nyolcadik helyen végzett.

fullsizerender copy.jpg

Természetesen a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj ezzel nem ért véget. A 450 hajó nagy része előtt még nagy út áll az éjszakában, s az erős szélben önmagában az is nagy sportteljesítmény, hogy megteszik ezt a távot.

img_4129 copy.jpg

Felhívjuk a szerkesztőségek figyelmét, hogy további információkkal szolgálunk a kekszalag.hu honlapon, ahol folyamatosan bővül a letölthető fotók köre is. A Kékszalaghoz kapcsolódó események sora ezzel még nem ér véget, holnap a leggyorsabb hajók az Audi Ultra Cup sebességi versenyen mérik össze tudásukat, s szombaton kerül sor a 2szalag Erste World Katamarán Regattára, ahol a kisebb kéttestű hajók száguldanak majd. A szombat este pedig az ünneplésé lesz: ekkor tartják meg a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj díjkiosztóját Balatonfüreden.

img_4198 copy.jpg

Forrás: MVSz megbízásából a Live PR

 

Fel