Sport vízen

Litkey Farkas nyerte a 48. Kékszalagot

A győztes idő 8 óra 34 perc 06 másodperc

Litkey Farkas nyerte a Kékszalagot

Balatonfüred, 2016. július 14. – Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat. A csapat Keszthely előtt vette át a vezetést és nem is engedte ki kezéből a balatonfüredi célig. Ezzel Litkey Farkas tizenkettedik győzelmét szerezte a tókerülő versenyek történetében. A győztes idő 8 óra 34 perc 06 másodperc, ami több mint egy órával elmaradt a korábbi rekordidőtől. A második helyen a rekordot tartó kétárbocos katamarán, a Fifty-fifty végzett, Józsa Márton kormányzásával.

(Csütörtök 20.00 órai összefoglaló)

Balatonfüred, 2016. július 14. – Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja nyerte a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat. A csapat Keszthely előtt vette át a vezetést és nem is engedte ki kezéből a balatonfüredi célig. Ezzel Litkey Farkas tizenkettedik győzelmét szerezte a Kékszalag versenyeken. A várt erős szél végül elmaradt, így a rekordidő ezúttal nem dőlt meg.

2016_07_14_ksz_1025 copy.jpg

A verseny – noha a szerda este lecsapó vihar néhány hajóban komoly károkat okozott – végül az előzetesen meghirdetett időpontban, csütörtök reggel kilenc órakor rajtolt el. A 480 nevezett hajó közül végül mintegy 450 vágott neki a légvonalban 155 kilométeres távnak.

2016_07_14_ksz_0041 copy.jpg
Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az erős szél felforgatja az esélyeket, ám végül ez nem történt meg. A balatonfüredi rajt után négy katamarán került az élre, és ugyanez a négy katamarán alkotta az első négy helyezettet néhány órával később, amikor a Balaton körbevitorlázása után visszatértek Balatonfüredre.

2016_07_14_ksz_0203 copy.jpg

A verseny végül nem a szélben, hanem a szélcsendben dőlt el: a vezető hajók a Balaton nyugati csücskében, a Keszthelyi-öbölbe behajózva hirtelen olyan területen találták magukat, ahol szinte semmi szél nem fújt. Litkey Farkas rutinjának köszönhetően itt megtalálta azokat a szélcsíkokat, amelyeken vitorlázva megelőzte vetélytársait, elsősorban a rekordot tartó Fifty-Fifty nevű katamaránt.

2016_07_14_ksz_0254 copy.jpeg

Keszthely felől visszafelé vitorlázva a megszerzett előnyt Litkeyék már nem adták el. Az egyre erősödő szélben magabiztosan, mintegy 4-5 kilométerel a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty csapata előtt tudtak vitorlázni, és végül 8 óra 34 perc 6 másodperces idővel értek célba. Második a Fifty-Fifty 6 perc 14 másodperc hátránnyal, harmadik pedig a dr. Kaiser Kristóf kormányozta Extreme Sailing Team lett 14 perc 42 másodperc hátránnyal.

2016_07_14_ksz_0298 copy.jpeg

A legjobb egytestű vitorlás a Principessa nevű libera lett, amely Oroszlán Péter kormányzásával győzött ebben a kategóriában. A többtestű hajók előnyét mutatja, hogy abszolút értékelésben a Principessa a nyolcadik helyen végzett.

fullsizerender copy.jpg

Természetesen a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj ezzel nem ért véget. A 450 hajó nagy része előtt még nagy út áll az éjszakában, s az erős szélben önmagában az is nagy sportteljesítmény, hogy megteszik ezt a távot.

img_4129 copy.jpg

Felhívjuk a szerkesztőségek figyelmét, hogy további információkkal szolgálunk a kekszalag.hu honlapon, ahol folyamatosan bővül a letölthető fotók köre is. A Kékszalaghoz kapcsolódó események sora ezzel még nem ér véget, holnap a leggyorsabb hajók az Audi Ultra Cup sebességi versenyen mérik össze tudásukat, s szombaton kerül sor a 2szalag Erste World Katamarán Regattára, ahol a kisebb kéttestű hajók száguldanak majd. A szombat este pedig az ünneplésé lesz: ekkor tartják meg a 48. Kékszalag Erste World Nagydíj díjkiosztóját Balatonfüreden.

img_4198 copy.jpg

Forrás: MVSz megbízásából a Live PR

 

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel