Programajánló

Kurultáj, 2012. augusztus 10–12.

2012. augusztus 10–11–12. kerül sor Bugacon Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére.

2012. augusztus 10–11–12. kerül sor Bugacon Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére.

A ‘kurultaj’ török eredetű szó, törzsi gyűlést jelent, jelen esetben a magyar, hun és türk tudatú népek összejöveteléről van szó. A Kurultaj tulajdonképpen egy nagyszabású, látványos programokkal tarkított szabadtéri rendezvény, amelyen húsz ország, illetve tagköztársaság rokon népei is képviseltetik magukat. Nem fesztivál, hanem élő történelem: a szteppei lovas nomád népek ősi hagyomány szerinti törzsi gyűlése. A Közép-Ázsia füves pusztáin kialakult kultúrát Európában egyedül a hun elődei után a Kárpát-medencében országot alapító magyar nép őrzi. A Kurultaj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepe több száz lovassal, lovasíjásszal, íjásszal, több ezer viseletbe öltözött hagyományőrzővel, több tucat jurtával.

A 2010-es Kurultaj a bugaci pusztában

A 2010-es Nagy-Kurultaj, a Magyar Törzsi Gyűlés minden idők legnagyobb hagyományőrző rendezvényévé vált. Három nap alatt százötvenezren tekintették meg a bugaci pusztán a 14 rokon nép küldötteinek bemutatkozását, valamint a látványos programokat.

A 2012-es Kurultáj programja

Vendégek bemutatkozása – 20 nemzet képviselői

Azerbajdzsán, Baskíria, Bulgária, Burjátia, Csecsenföld, Csuvasföld, Dagesztán, Gagauzia, Jakutföld, Kazakisztán, Kirgizisztán, Mongólia, Tatársztán, Törökország, Tuva, Türkmenisztán, Ujgurisztán, Üzbegisztán. Népzene és néptánc bemutatók.

Ősök Sátra régészeti kiállítás

A Kurultaj egyik legsikeresebb eleme az Ősök sátra nevezetű antropológiai-régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével egy óriásjurtában rendeznek be. A honfoglalás és avar kori leletek mellett, eddig még a nagyközönség által soha nem látott eredeti hun kori leletekkel kiegészítve őseink csontmaradványai, korabeli fegyvereik, ruhadíszeik és használati tárgyaik is bemutatásra kerülnek. A sátor középpontjában pedig egy honfoglaló Magyar harcos „sírja” előtt adózhatunk tisztelettel.

Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása

A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció mellett 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelennek.

Kísérleti régészeti bemutatók

A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában.

Nomád lovas és íjász versenyek

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köpgar (buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. Az íjász távlövés világrekordját a Kurultajon állították be, Mónus József világbajnok ezúttal is meglepetéssel készül.

Harci bemutatók a legjobbaktól

Endzsel Zsolt csapata a Kassai-iskolából Horváth Kánság és még sokan mások…

Kézműves bemutató és vásár

A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek.

Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban

Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók. KÁRPÁTIA – Magyarország, TURAN – Kazakisztán, MIDIGMA – Burjátia és még sokan mások…

Emlékezés őseinkre – szertűz

A magyar ősvallás felelevenítői, több száz táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából. 2012-ben a magyarság és a rokon népek képviselői ismét együtt emlékeznek dicső őseikre, újra találkoznak a távoli testvérek. Legyen közöttük Ön is. Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

Milyen szolgáltatásokért kell fizetnem a rendezvényen?

A rendezvényre a belépés díjtalan, jurtával a táborozás ingyenes. A versenyeken nevezési díj nincsen. A parkolás (behajtásonként) 700 Ft-ba, a sátorozás sátoronként 4000 Ft-ba kerül.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel