Űrhajózás

Kínai űhajó ismét

Kína újabb űrhajót küld a világűrbe, háromfős személyzettel; ez lesz az első űrhajósokkal végrehajtott dokkolás a 2011 szeptembere óta Föld körül keringő kínai kísérleti űrállomásmodulon.

  

Kína újabb űrhajót küld a világűrbe, háromfős személyzettel; ez lesz az első űrhajósokkal végrehajtott dokkolás a 2011 szeptembere óta Föld körül keringő kínai kísérleti űrállomásmodulon.

    Szombati pekingi értesülés szerint a felbocsátásra június közepén kerülhet sor. A Hszinhua hírügynökség arról számolt be, hogy a Sencsou-9 (Shenzhou-9) űrhajót és hordozórakétáját már az ország északnyugati részén lévő starthelyre szállították, s folynak az indítás előkészületei.
    A hírügynökség által idézett űrkutatási szóvivő elmondta, hogy a következő napokban a berendezések, valamint a földi irányítás működését tesztelik, közben pedig a már teljesen felkészült űrhajósok közös gyakorlatokat végeznek.
    Niu Hung-kuang (Niu Hongguang), a program helyettes vezetője korábban elárulta: három űrhajós felküldését tervezik, és valószínűleg egyikük egy nő lesz. A végső összetételről az utolsó pillanatban, az űrhajósok aktuális fizikai és szellemi állapotától függően döntenek.
    A tervek szerint a személyzet feladata a tavaly szeptember óta pályán lévő Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodul megközelítése, a hozzákapcsolódás, illetve az átszállás lesz. A dokkolást kézzel hajtják végre, s az űrhajósok közül csak ketten lépnek a Tienkung-1 fedélzetére, harmadik társuk biztonsági okokból az űrhajóban marad.
    Az egyetlen elemből álló kísérleti űrállomáson elsőként az ember nélküli Sencsou-8 űrhajó dokkolt tavaly november elején. A tervek szerint további két – űrhajósokkal végrehajtott – dokkolásra kerül majd sor a Sencsou-9 és a Sencsou-10 küldetésében.
    Kína 2016 körülre szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már egy űrhajósok fogadására alkalmas, 60 tonnásra tervezett űrállomást kívánnak beüzemelni. A szakemberek elképzelései szerint ez idővel felválthatná a küldetését akkoriban befejező Nemzetközi Űrállomást, és külföldi űrhajósokat is fogadna.
    Kína először 2003-ban küldött embert a világűrbe. A sikeres utazás azt jelentette, hogy a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína lett a harmadik olyan ország a világon, amely saját területéről, saját fejlesztésű űreszközzel embert juttatott a világűrbe.

 Peking, 2012. június 9., szombat (MTI)

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel