Biztonság

Kampányát a vasúti átjárós balesetek megelőzéséért

Magyarországon évente 40 súlyos baleset történik a vasúti átjáróban, közülük 20 halállal végződik.

Sok a figyelmetlen autós, gyalogos, kerékpáros

A MÁV folytatja kampányát a vasúti átjárós balesetek megelőzéséért

 

Szomorú tapasztalatokat hoztak a MÁV és a rendőrség napokban tartott vasúti átjárós ellenőrzései. Az autósok több esetben a tiltó fényjelzés ellenére hajtottak át vasúti átjárón, gyalogosok és kerékpárosok megkerülték a leengedett sorompót. Általánosságban elmondható: a gépkocsivezetők nem kellő körültekintéssel közelítik meg az átjárókat. A MÁV folytatja a balesetek megelőzését célzó figyelemfelhívó kampányát, ezúttal a Balaton északi partján.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 km-enként haladnak át vasúti átjárón, s évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik. Ezen balesetek csaknem 100 %-át a gépkocsivezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza.

A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasútátjárós baleset megelőzhető. A nemzeti vasúttársaság a rendőrséggel közösen június 7-én országszerte 27 helyszínen, június 8-án pedig a Balaton déli partján végzett ellenőrzéseket, valamint hívta fel a közúton közlekedők figyelmét a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira.

 

Fotó: Soproni Tűzoltóság / www.fertopart.hu

A vasúttársaság megelőzési kampányával tudatosítani kívánja a vasúti útátjárókat használók között, hogy rendkívül veszélyes, ha a KRESZ szabályokat megszegik; az előírások ugyanis megkövetelik, hogy az átjárókat fokozott óvatossággal közelítsék meg. A MÁV ezt támogatandó június-júliusban heti rendszerességgel péntekenként Vasútbiztonsági Roadshow-t szervez, melynek első állomása – a múlt héten – a Balaton déli partjának három vasúti átjárója volt. Emellett a vasúttársaság a motorosokat is megcélozta kampányával. A múlt héten az alsóőrsi motoros fesztivál résztvevői körében, egy túraállomásra kitelepülve is figyelemfelkeltő akciót tartottunk, melynek kiemelkedően pozitív volt a fogadtatása.

A Vasútbiztonsági Roadshow következő három állomása, június 15-én, a Balaton északi partjának három települése. Itt az ellenőrzések mellett a közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú, többnyelvű szórólap segítségével is felhívjuk arra, hogy a vasúti útátjárókban történő tragédiák fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek.

A következő ellenőrzések helyszíne:

2012. június 15.

8 – 10 óra, Balatonfüred

11 – 13 óra, Keszthely

14 – 15 óra, Badacsony

A legtöbb vasúti átjárós balesetet gyorshajtás, vezetés közbeni telefonálás okozza. A fülhallgató nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a kerékpárosok és gyalogosok, akik körülnézés nélkül haladnak át a kereszteződéseken.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 km-enként haladnak át vasúti átjárón, amelyekből 5.807 található a közel 8 ezer kilométer hosszú vasúti és 160 ezer km hosszú közúti szakaszon.

Budapest, 2012. június 12.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel