Biztonság

Kampányát a vasúti átjárós balesetek megelőzéséért

Sok a figyelmetlen autós, gyalogos, kerékpáros

A MÁV folytatja kampányát a vasúti átjárós balesetek megelőzéséért

 

Szomorú tapasztalatokat hoztak a MÁV és a rendőrség napokban tartott vasúti átjárós ellenőrzései. Az autósok több esetben a tiltó fényjelzés ellenére hajtottak át vasúti átjárón, gyalogosok és kerékpárosok megkerülték a leengedett sorompót. Általánosságban elmondható: a gépkocsivezetők nem kellő körültekintéssel közelítik meg az átjárókat. A MÁV folytatja a balesetek megelőzését célzó figyelemfelhívó kampányát, ezúttal a Balaton északi partján.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 km-enként haladnak át vasúti átjárón, s évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik. Ezen balesetek csaknem 100 %-át a gépkocsivezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza.

A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közös akciókkal felhívja a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasútátjárós baleset megelőzhető. A nemzeti vasúttársaság a rendőrséggel közösen június 7-én országszerte 27 helyszínen, június 8-án pedig a Balaton déli partján végzett ellenőrzéseket, valamint hívta fel a közúton közlekedők figyelmét a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira.

 

Fotó: Soproni Tűzoltóság / www.fertopart.hu

A vasúttársaság megelőzési kampányával tudatosítani kívánja a vasúti útátjárókat használók között, hogy rendkívül veszélyes, ha a KRESZ szabályokat megszegik; az előírások ugyanis megkövetelik, hogy az átjárókat fokozott óvatossággal közelítsék meg. A MÁV ezt támogatandó június-júliusban heti rendszerességgel péntekenként Vasútbiztonsági Roadshow-t szervez, melynek első állomása – a múlt héten – a Balaton déli partjának három vasúti átjárója volt. Emellett a vasúttársaság a motorosokat is megcélozta kampányával. A múlt héten az alsóőrsi motoros fesztivál résztvevői körében, egy túraállomásra kitelepülve is figyelemfelkeltő akciót tartottunk, melynek kiemelkedően pozitív volt a fogadtatása.

A Vasútbiztonsági Roadshow következő három állomása, június 15-én, a Balaton északi partjának három települése. Itt az ellenőrzések mellett a közlekedők figyelmét egy nyári hangulatú, többnyelvű szórólap segítségével is felhívjuk arra, hogy a vasúti útátjárókban történő tragédiák fokozott figyelemmel, kellő körültekintéssel elkerülhetőek.

A következő ellenőrzések helyszíne:

2012. június 15.

8 – 10 óra, Balatonfüred

11 – 13 óra, Keszthely

14 – 15 óra, Badacsony

A legtöbb vasúti átjárós balesetet gyorshajtás, vezetés közbeni telefonálás okozza. A fülhallgató nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a kerékpárosok és gyalogosok, akik körülnézés nélkül haladnak át a kereszteződéseken.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 km-enként haladnak át vasúti átjárón, amelyekből 5.807 található a közel 8 ezer kilométer hosszú vasúti és 160 ezer km hosszú közúti szakaszon.

Budapest, 2012. június 12.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Klikkelj a kommenteléshez

Kommentáld!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Fel