Sport vízen

Magyar dominancia a J24 Európa-bajnokságon

Két futamgyőzelemmel Rauchenberber Miklósék vezetnek 

A J24-es Európa-bajnokság első versenynapján, szeptember 27-én két futamot vitorláztak a csapatok. Mindkét futamban remekül teljesítettek a magyar egységek, hiszen a nyitó versenynap végén az első 20-ban 10 magyar csapat foglal helyet. Az élen magabiztos vitorlázással Rauchenberger Miklós JUKEBOX nevű csapata áll, akik mindkét futamot megnyerték, a második helyen az idei amerikai bajnok, Keith Wittemore áll Furio nevű csapatával, míg a harmadik helyen a tavalyi német világbajnok, a JJone áll Daniel Frost kormányzásával.

A kontinens bajnokság első versenynapján 7-9 csomós keleti szélben indult az első futam, a tervezett menetrend szerint 10:00 órakor. Az első rajt még U lobogós volt, ám az izgatott versenyzők nagy többsége már a rajtvonal pálya felöli oldalán volt a rajtlövés pillanatában, így szigorított fekete lobogós rajt következett. A második rajtnál már óvatosabb voltak a csapatok, csak két hajót, a magyar HUN2-est és a GER5467-est kellett kizárni. Az első futamban a futamgyőzelmet Rauchenberger Miklósék szerezték meg a JUKEBOX-al, akik az első kreutz bójától vezetett, második helyen a német Daniel Frost futott be a JJone-nal, míg a harmadik helyen a szintén német LUV csapat végzett Tom Stryi vezényletével.

A második futamra kicsit gyengült a szél 5-7 csomóra, a magyar egységek is magabiztosabban álltak a rajtvonalra. A gyengülő, és néha olykor trükkös balatoni szélben még nagyobb szerepet kapott, hogy ki melyik oldalt választotta. A pálya bal oldalán vitorlázók előnyösebb pozícióban érkeztek a bójához. Az első kreutz bójavételnél 6 magyar hajó volt elől, elsőként Madarász Tamás vette az 1-es pályajelet a Rebellel. Az első hátszeles szakaszban a pálya jobb oldala „fizetett”. Az első kör végén, fordult a szél északra, így pályamódosítás következett, a mezőny eleje két felé szakadt, a két vezető hajó a JUKEBOX és a Litkey Farkas kormányozta Perle Nera a bal oldalt húzta, míg az őt követő egységek a pálya jobb oldalában bízva várták a frissülést. A futam végére már jócskán legyengült a szél, de még szépen álltak a spinakerek, nagy türelem és koncentráció kellett a cél elérésig. A második futamban is Rauchenberger Miklósék szelték át elsőként a célvonalat, míg a friss, immáron háromszoros Soiling világbajnok Litkey Farkas a második, míg Madarász Tamásék a harmadikok lettek. A harmadik futamot már a teljesen leálló szél miatt el sem indították, parti halasztás után végül, két futammal zárult a nap.

Két futam után, 2 futamgyőzelemmel a JUKEBOX vezet Rauchenberger Miklós kormányzásával, aki a nap végén elmondta: „A mai gyenge keleti szélben mindenképpen előny volt a hazai „pálya” ismerete. Mindkét rajtnál tudtuk, hogy a leé oldalt kell választani, jól is  jöttük el. Azt is jó látni, hogy a magyar hajók jól teljesítenek, bár ez a gyenge, trükkös balatoni szél nem igazán ad lehetőséget még arra, hogy ki-ki megmutassa, hogy mire is képes valójában.”

Második helyen 8 ponttal Keith Wittemorék állnak a Furioval, míg a harmadik helyen a német világbajnok Daniel Frost a JJone-nal várja a további futamokat. Holnap folytatódnak a küzdelmek, a rendezőség akár négy futamot is rendezhet.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel