Hadászat levegőben

Gripenek futamidő meghosszabbítás

Tíz évvel hosszabbítaná meg a magyar kormány a Gripen vadászgépek lízingszerződését; a svéd kormány január végén dönt a kérdésben

Budapest, 2012. január 6., péntek (MTI) –

Tíz évvel hosszabbítaná meg a magyar kormány a Gripen vadászgépek lízingszerződését; a svéd kormány január végén dönt a kérdésben – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken a tervek hatpárti megvitatását követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter közölte: a futamidő meghosszabbítása nemzeti érdek, hiszen a vadászgépek lízingje 2016-ban lejár, a Gripenek lecserélésére pedig nincs reális alternatíva. Ha sikerül tíz évvel – 2026-ig – meghosszabbítani a Gripenek lízingjét, akkor bruttó 63 milliárd, nettó 49 milliárd forintot spórolhat meg az állam – fűzte hozzá.
Hende Csaba tájékoztatása szerint tavaly december 20-án lezárultak a vadászgépek lízingjének módosításáról szóló szakértői tárgyalások; a szerződés módosítására a magyar kormány szerdán megadta a felhatalmazást, a svéd kormány döntése a kérdésben január végére várható.
“Magyarország légtér-szuverenitásának fenntartásában a birtokunkban lévő 14 darab, Gripen típusú repülőgép rendkívül fontos, semmi mással nem nélkülözhető” – hangsúlyozta a miniszter.
Hende Csaba kiemelte: a Gripen vadászgép a magyar légtér védelmében már bizonyított, s a líbiai NATO-hadműveletekben is nemzetközi elismerést váltott ki ez a típus.
Mint elmondta, a 2003-as szerződésmódosítás alapján a magyar fél a repülőgépek teljes árának eddig több mint a felét már kifizette, ha most nem sikerül módosítani a szerződést, akkor a maradék pénzt 2012 és 2016 között kellene kifizetni. A módosítás szerint a 2012 és 2016 között kifizetendő összeg 17,4 százalékra csökken, és a maradék 34,4 százalékot 2016 és 2026 közé ütemezték át. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a bérleti díj összege nem változna.  
A miniszter szólt arról is, hogy a tavalyi volt az első év, amikor a svéd féltől megvásárolt repülési óraszámot teljesen ki tudták használni; ez annak volt köszönhető, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) év közben mintegy 500 millió forintos pluszforrást biztosított a gépek üzemanyagára.
A szerződés módosításának köszönhetően 95 százalékkal növekedhet a repülési óraszám, ami csak 45 százalékkal növeli a költségeket, valamint sikerült lefaragni a kiképzési és a logisztikai költségekből is – fűzte hozzá a miniszter.
A pénteki megbeszélésre a tárcavezető a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselőjét hívta meg. A miniszter azt mondta, hogy a szerződés módosítását egyik párt sem kifogásolta.
Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy sajtóinformáció szerint módosítanának egy norvég céggel (Kongsberg) kötött rádióbeszállítási megállapodást is, Hende Csaba azt közölte: a HM nemrégiben nyert pert a céggel szemben, jelenleg azon dolgoznak, hogy megnyugtató módon rendezzék a helyzetet. Az ügyben még folynak a tárgyalások – tette hozzá.
Magyarország annak idején 2 kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adta át a svéd fél. A gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti, majd azok magyar tulajdonba kerülhetnek.
A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is.
A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességei változtak. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is.

bny \ bám

MTI 2012. január 6., péntek 13:54

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel