Vonat

Európában – InterRail bérletekkel

A 30 elfogadó ország vasútvállalatai összesen 252 ezer kilométernyi vasútvonalat kínálnak az utazóknak a szabad barangoláshoz.

40 éve vasúton Európában – InterRail bérletekkel

A MÁV-START nemzetközi sikere

Az Európát vagy csak egy országát vonattal beutazni készülőknek optimális választás az idén 40 éves InterRail bérlet. A 30 elfogadó ország vasútvállalatai összesen 252 ezer kilométernyi vasútvonalat kínálnak az utazóknak a szabad barangoláshoz. Eddig több mint nyolcmillióan éltek a lehetőséggel, és évről évre egyre többen választják az országjáráshoz a vonatokat.

Az InterRail bérlet neve egyet jelent a biztonságos, rugalmas és elérhető árú európai vasúti utazások lehetőségével. Sikerének köszönhetően már a 40. születésnapját ünnepli és soha nem látott népszerűségnek örvend mind a fiatalok mind pedig a családosok körében. Ezt bizonyítja, hogy évről évre egyre többen, immár összesen több mint nyolcmillióan választották az európai országjárásaikhoz az InterRailt. Jelenleg 30 ország személyszállító vasúttársasága fogadja el a vonatain a bérletet, szabad és megbízhatóan működő utazási lehetőséget biztosítva szinte egész Európában vagy akár a kontinens egy előre kiválasztott országában. Az 1972-ben létrehozott és azóta folyamatosan fejlődő konstrukció nemcsak egy a bérlettulajdonos igényei szerinti, vasúti utazásra jogosító dokumentum, hanem a 30 részes ország állandó és előremutató együttműködése az utazók szolgálatában.

A magyar vasúttársaság 1972-ben az InterRail bérletet elindító tagok között volt, az akkori 20 országgal együtt. Mára több mint 252 ezer kilométernyi vasútvonal és 40 ezer állomás áll az utazók rendelkezésére, hogy az igényeik szerint, szabadon fedezhessék fel akár egész Európát. A bérlettulajdonosok így akár a 300 km/h-s sebességű gyorsvasutat választva is utazhatnak, két és fél óra alatt eljutva Londonból Párizsba, Párizsból Strasbourgba, Madridból Barcelonába, de akár kevesebb mint hat óra alatt Frankfurtból Salzburgba. A vasútvállalatok, így a MÁV-START éjszakai járatait, hálókocsis vagy fekvőhelyes elhelyezését választva pedig még a szállásra szánt költséget is lehet csökkenteni.

Az utasok a kényelmes és komfortos utazásnak köszönhetően kipihenten érkeznek a célállomásokra, a városközpontokba, sétatávolságra a látnivalóktól és a hotelektől, továbbá a parkolással sem kell fáradniuk. Az utazók – az igényeik szerint – első vagy másodosztályt, illetve egy ország vagy akár mind a 30 ország beutazására feljogosító bérletet is vásárolhatnak. Az InterRail a fiatalok körében a legnépszerűbb, köszönhetően a 26 éven aluliak kedvezményének, de a családosoknak is érdemes ezt a konstrukciót választani, hiszen 11 éves korig fél áron, 4 éves kor alatt pedig ingyen utazhatnak a felnőttekkel a gyerekek. A 60 év felettiek is egyre többször tervezik InterRail-lel a kirándulásukat, amióta már ők is olcsóbban juthatnak a bérlethez. További előnnyel is jár a konstrukció, hiszen a részes országok hotelei, múzeumai, nem vasúti közlekedési társaságai kedvezményeket adnak a jegyárakból, így például fél áron lehet hajózni Norvégia es Dánia vagy akár Svédország és Finnország viszonylatában. A Görögország es Olaszország között közlekedő szupergyors hajókra szóló jegyekre is engedményt biztosít a tulajdonosának a bérlet.

Az InterRail rendszer jelenlegi elfogadó országai: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország. A részes vállalatok körének további bővülése várható, hiszen nemcsak az állami, hanem a magánvasutak is csatlakozni kívánnak.

Az Eurail és InterRail bérlet ajánlatok menedzselését az európai vasúttársaságok által alapított, utrechti székhelyű Eurail Group GIE végzi. A magyar vasút 1971. január 1-je óta az Eurail stratégiai partnere. Az Eurail GIE Felügyelőbizottsági Testületének (Board) 5 állandó és 3 nem állandó tagja van. A nem állandó tagokról a vasúttársaságok szavazáson döntenek. Idén a magyar vasúttársaság is indult a nem állandó taghelyekért, és a nemzetközi szavazás alapján  a MÁV-START Zrt. az Eurail Felügyelőbizottságának 4 évig nem állandó tagja lesz 2012. július 1-től, a francia SNCB és az osztrák ÖBB vasút mellett. Ez az eredmény nagy siker, és a MÁV-START nemzetközi aktivitását tükrözi.

Az InterRail bérletet akár forintért akár euróért is meg lehet vásárolni a MÁV-START erre kijelölt nemzetközi pénztáraiban. Az értékesítő helyek listája a www.mav-start.hu weboldalon megtekinthető.

Lipcse, 2012. június 5.

MÁV-START Zrt.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel