Sport vízen

Elrajtolt a J24 Európa-bajnokság Balatonfüreden.

48 egység, 8 ország 250 versenyzője áll rajthoz.

A 2017. szeptember 24-e és október 1-je között Balatonfüreden, a Balatonfüredi Yacht Clubban (Magyarországon) rendezendő J24-es Európa-bajnokságra 8 nemzet, 48 hajója és 250 versenyzője regisztrált. A kontinens viadal vízi eseményeit 3 napos regisztráció előzte meg, ahol felmérték a hajókat, a vitorlákat. A próbafutam ugyan a szélcsend miatt elmaradt, de kárpótolta a versenyzőket a fantasztikus családias hangulatú megnyitó és a finom magyar ételek is italok.

A nyitó nap délelőttjén csodálatos napsütés és friss keleties szél fújdogált, néhány versenyző ki is használta az időt és edzést tarott. Sajnos a próbafutamra, délután három órára teljesen leállt a szél, így a versenyrendezőség nem tudta megrendezni a futamot.

Az Európa-bajnokság ünnepélyes megnyitóján a BYC ifjú OP-s versenyzői vízen hozták be a lobogókat, amely alatt a 8 nemzet egy-egy jellemző zenéje csendült fel. A lobogók Verdi Aida bevonulási zenéjére emelkedtek a magasba. Ezt követően egy rövid, látványos RG-s táncprodukció következett egy úszó pontonon.

A nemzetközi J24-es osztály „egy igazi nagy család” ez többször is elhangzott a megnyitó beszédekben, hiszen az osztályban vitorlázók jól ismerik egymást. Elsőként a nemzetközi J24 osztály „nagy öregje” Stuart Jardine köszöntötte a versenyzőket és elmondta, hogy már lassan szeretne visszavonulni és a német Michael Peters-nek átadni a feladatai. Stuart a nemzetközi J24-es Osztály Technikai Bizottságának a tagja, és nem mellesleg tapasztalt és sikeres vitorlázó, aki a 2008. évi hazai Eb-n 4 lett. Fantasztikus teljesítmény, hogy bár elmúlt 80 éves, de még aktívan menedzselte a teljes 3 és fél napos hajófelmérést és irányította a felmérési csapatot. Az Eb teljes felmérésének előkészítését és helyi koordinálását Baranyai Zsolt végezte, a felmérő csapat tagjai volt még Pécsváradi Ákos és Csernussi Gábor, és természetesen számtalan segítőkész önkéntes is.

A rendező klub, a BYC részéről Simon Károly a klub örökös tagja kívánt jó szelet és fair futamokat a résztvevőknek. A megnyitón Holczhauser András, az MVSZ titkára üdvözölte az induló csapatokat. Hercsel Erik, a Magyar J-24-es Osztály vezetője megköszönte az önkéntesek fantasztikus munkáját és a szponzorok, a kiemelet támogató, Audi, a Quantum Sails Hungary, a Julius Meinl, az International (Ricky Sport, Jet Travel és Bravo Boats támogatásást.

A versenyvezető Fluck Benedek után a nemzetközi zsűri is bemutatkozott: Dusan Vanicky (SVK), elnök, Pedro Rodrigues (POR), Judit Bodnár (HUN), Gábor Oroszlán (HUN).

A megnyitót magyaros falatok és finom zamatos borok, jó hangulat zárta. Szeptember 27-én indulnak a futamok.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel