Aerosport

B52 STRATOFORTRESS

A B–52 Stratofortress a világ egyik legismertebb nehézbombázója. A gép mozgása nehézkes, így szliácson sem láthattunk tőle mást, csak pár méltóságteljes áthúzást, de azért a több mint 100 tonnás repülő erőd így is lenyűgöző látvány volt.

A B52 bár koktélban is finom, itt inkább csak a látványával bizsergette meg a hangulatunkat. Az 1955-óta ma is szolgálatban álló stratégiai bombázót a pilóták egymás közt csak BUFF-nak (Big Ugly Fat Fucker/Fellow) hívták utalva arra, hogy a gép mozgása nehézkes, így itt sem láthattunk tőle mást csak pár méltóság teljes áthúzást, de azért a több mint 100 tonnás repülő erőd így is lenyűgöző látvány volt.

A gép 8 hajtóművel rendelkezik, amelyek 4 gondolában foglalnak helyet. A nagy fesztáv miatt a szárnyak végén oldalfutókat találunk, ezek akadályozzák meg a szárnyak leérését. A gép elektronikája egy forgatható toronyban van elhelyezve az orr alatt. Fel van szerelve radar-érzékelő, radar-zavaró és hamis radarjeleket kibocsátó berendezésekkel. Katapultálható ülésekkel rendelkezik (bombázóknál ritkán alkalmazott megoldás). A világon egyedül az USA rendelkezik B-52 típusú gépekkel.

Saját védelmét mindössze egy forgócsövű gépágyú, (a korábbi változatoknál géppuskák) látja el. Különböző robotrepülőgépekkel is felszerelhető, nukleáris bombák szállítására is alkalmas (8 darab a bombakamrában és a szárnyak alatt), AGM–84 Harpoon hajók elleni rakétákkal és AGM–142 Have Nap rakétákkal is felszerelhető.

Forrás: wikipedia

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel