A holnap

Az erőszak kultúrája

Országok, szekták, bűnözők háborúskodását nézve óhatatlanul arra gondolunk: vajon az ember képes lesz-e valaha is túlnőni az állatvilágból hozott árnyékán?

Terrortámadások, vallási forrongások – gyilkosság, rablás és utcai erőszak: nem tudjuk úgy bekapcsolni a tévét vagy elovasni a híreket, hogy ne ömlene ránk az erőszak valamilyen formában. Az erőszak a konfliktusok elintézésének egyre elterjedtebb eszközévé válik a mozivásznon, az interneten és sajnos a hétköznapi életben is. De vajon az erőszak velünk született, genetikailag belénk kódolt tuladonság? Vagy a modern kor emberének vírusként terjedő magatartásmintája az anyagi javak megszerzéséért? Vajon megállítható az erőszak terjedése? Vagy az erőszakmentes világ csak álom marad? Az erőszak a gyerekeket sem kíméli. A XXI. század fiataljai egy alapvetően erőszakos társadalomban nőnek fel. Egyre több és egyre súlyosabb erőszakot sugallnak a tévék, a mozifilmek és a számítógépes játékok, és egyre több erőszak uralja a hétköznapi emberi kapcsolatokat is. A fenyegetés, a megalázás, a verekedés, sőt a gyilkolás mindennapos témává vált már a rajzfilmek világában is. És a gyerekek, akik ebben nőnek fel, észrevétlenül átveszik ezeket a viselkedési mintákat. Az erőszak erőszakot és félelmet szül. És nem csak a szegény országokban. A világ legerőszakosabb városainak listáján latin-amerikaiak mellett az Egyesült Álllamok több városa is szerepel. Sok országban a gazdagok már gondosan elkerített és védett negyedekben, áthatolhatatlan szögesdrótok mögött élnek. Vajon hová vezet, hogy a világ sok millió gyermeke félelemben nő fel? Hogyan lehetne a gyerekeket megóvni az erőszak hatásaitól? Az állatok viselkedését tanulmányozó tudósok szerint az agresszió az élelem, a víz és a párzás előjogáért folytatott versengés eszköze. Elősegíti a faj védelmét, a természetes kiválasztódást, vagyis az evolúciót. Az emberi agresszióról viszont már megoszlanak a vélemények. Országok, szekták, bűnözők háborúskodását nézve óhatatlanul arra gondolunk: vajon az ember képes lesz-e valaha is túlnőni az állatvilágból hozott árnyékán?

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel