A holnap

Árhullám

Védekeznünk kell az egyre gyakoribb árvízek ellen, hogy minden állampolgár biztonságban érezhesse magát. Azért, hogy az árvíz a természet körforgásának egyik fázisa legyen, ne pedig egy pusztító, mindent elsöprő ár.

Nap, mint nap tapasztaljuk, hogy környezetünkben valami megváltozott. Az elmúlt száz évben az átlaghőmérséklet egy Celsius fokot emelkedett. A szélsőséges időjárás miatt egyre gyakoribbak az aszályok és az árvízek. 2013 tavaszán Közép-Európa legnagyobb árhulláma vonult le a Dunán, a vízállás minden eddigi rekordot megdöntött. Németországban és Ausztriában számos települést mobilgát védett, a gátak mögött pedig a megszokott mederben folyt az élet. Szentendrén először szerelték össze azt mobilgátat, ami sikeresen megvédte a város az ártól. A római-parti mobilgát ötlete azonban megosztotta az óbudaiakat. Tudunk egyensúlyt találni a természeti értékek és a lakóhelyünk védelme között? Természetvédők szerint nem szabad a nyugat-európai mobilgátakat összehasonlítani a római partéval. Éppúgy, mint a szentendrei mobilgát , ezek olyan település részeken vannak, ahol a történelmi városmagot igyekeztek megóvni, ez azonban egy természeti területen kevésbé képzelhető el. A Duna Európa második leghosszabb folyója. Több, mint 400 kilométeren át folyik Magyarországon, az összes vízfogyasztás több mint felét is a Duna szolgáltatja. De a Duna ennél sokkal többet jelent. A Duna élővilágának, természetes környezetének megőrzése közös érdekünk. Ugyanakkor egyensúlyt kell találnunk a lakó környezetünk megóvásában is. Védekeznünk kell az egyre gyakoribb árvízek ellen, hogy minden állampolgár biztonságban érezhesse magát. Azért, hogy az árvíz a természet körforgásának egyik fázisa legyen, ne pedig egy pusztító, mindent elsöprő ár.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel