Aerosport

AEROsport 2017. 08.

V. Nemzetközi Danubia Kupa, légtér és a drope zóna , BO 105-ös helikopter

Négy ország 17 pilótája versenyzett az V. Nemzetközi Danubia Kupa Motoros Műrepülő Bajnokságon, Matkópusztán. Három kategóriában: Advanced, Unlimited és Intermediet JAK (jak)-ban mérhették össze tudásukat a pilóták.

Öt fős nemzetközi bírói testület pontozta a versenyzőket, egy olasz egy román és három magyar nemzetiségű bíróval.

De térjünk vissza a motoros műrepülés új kategóriájához az Intermediet JAK (jak)-hoz. Vári Gyula ebben a kategóriában indult Matkópusztán, mint mondta neki egy kicsit nehezebb dolga volt, mivel JAK52-es gépe nehéznek számít.

A magyar motoros műrepülő válogatottnak legközelebb a csehországi Európa bajnokságon és a dél-afrikai világbajnokságon szurkolhatunk.

 

A matkópusztai repülőtér saját drope zónával (dropzónával) rendelkezik, így egy ilyen nemzetközi verseny előtt nem kell eseti légteret igényelnie, csupán a Légügyi Hatóságnál kell bejelenteni a verseny időpontját. Ezzel tulajdonképpen aktiválódik a drope zónája. De akkor mikor és kinek kell eseti légteret igényelnie?


2017-ben nagyobb rendezvények miatt többször igényeltek eseti légtér kialakítását a HungaroControl-tól. Ilyen eseti légteret alakítottak ki a Red Bull Air Race verseny idejére a Magyar Nagydíj valamint az augusztus 20-i ünnepségek idejére.

Az idei Red Bull Air Race egyik különlegessége a BO 105-ös (BÉO százötös) helikopter bemutatója volt. A BO 105-ös a Red Bull kuriózumnak számító történelmi repülőgép-gyűjteménye, a Flying Bulls kötelékében repült.

Ez a világ egyetlen civil helikoptere, melyet kifejezetten levegőakrobatikai elemek végrehajtására terveztek. Képes fejjel lefelé repülni, vagyis – vertikálisan – egy teljes fordulatot megtenni.

A BO 105-ös idén ünnepelte 50 éves évfordulóját. Németországban fejlesztették és az új műszaki megoldásoknak köszönhetően indult világhódító útjára. Mintegy 1400 példány készült ebből a típusból, amelyből 400 példány a mai napig repül.

www.facebook.com/aerosport.hu ; www.aerosport.hu

 

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel