Aerosport

AEROsport 2017. 07.

Júliusi adásunkban, a 2017-es szatymazi vitorlázó repülő világbajnokságról tudósítunk. Egy egészen új kategóriában versenyzett kilenc ország tizennégy pilótája. Megmutatjuk azt is, hogy a világ legjobb műrepülői hogyan manővereznek a Duna  fölött Budapesten. A Red Bull Air Race műrepülő-világbajnoki sorozat 11. futamán a Lánchíd alatt is átrepültek a pilóták.

 

Kilenc ország tizennégy versenyzője vett részt Szatymazon a 13 és fél méteres fesztávolságú vitorlázórepülő világbajnokságon. Sokan a világbajnokság előtt nem sokkal  voltak kénytelenek visszalépni a versenytől, ugyanis annyira új ez a kategória, hogy nem készült el a repülőgépük.

 

A magyar válogatott tagjaként Nagy Gábor versenyzett Szatymazon. Gábor csaknem 30 éve repül és több év kihagyás után talált vissza ismét a vitorlázó repüléshez.

Az időjárás nagyban befolyásolja egy-egy vitorlázó repülő verseny eseményeit. A két hetes verseny alatt minimum négy versenyszámot teljesíteni kell, hogy eredményes legyen. Egy nap egy futamot rendeznek, a reggeli eligazítás után a pilóták felkészülnek a versenyre.

 

A legkisebb vitorlázógépek, sokan így nevezik a 13 és fél méteres osztályt. Ez a kategória nagyon fiatal még, az első világbajnokságot két évvel ezelőtt rendezték Litvániában. Ennek a kategóriának a megszületésében közrejátszott, hogy a repülőgépgyártók fantáziát láttak ebben a típusban.

 

 

A szatymazi világbajnokság mindössze a második világbajnokság a kategória történetében.

A jövőben ezek a géptípusok a motoros vontatás helyett akár már saját elektromos motorjukkal is felszállhatnak. Legalábbis a fejlesztések ebben az irányba indultak el.

 

A Magyar Vitorlázórepülő Válogatott tagjainak legközelebb a csehországi Európa bajnokságon szurkolhatunk.

 

A világ legjobb műrepülői jöttek el Budapestre. A Red Bull Air Race műrepülő-világbajnoki sorozat 11. futamán 14 pilóta versengett a világbajnoki pontokért. A pályát idén is a Duna felett a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon alakították ki.  A verseny célja, hogy a pilóták a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb büntetőpontszám mellett végigrepüljenek a felfújható kapuk között kialakított légi pályán.

A futamon a 14 résztvevő egyenes kieséses rendszerben versenyzett egymással, mégpedig úgy, hogy a kvalifikációs időeredményük alapján párokba rendezték őket.

 

A hét győztes, valamint a vesztesek közül a legjobb időeredménnyel célba érő pilóta jutott be a negyeddöntőbe. A pilóták itt már egyenként repültek és a futamot leggyorsabban teljesítő versenyző lett a győztes.

 

A versenyhétvége az amerikai Kirby Chambliss győzelmével zárult. Az 57 éves amerikai pilóta 2004 után nyert újra a budapesti versenyen. „Imádok versenyezni, imádom a műrepülést, adrenalinfüggő vagyok. Ebben a sportban megvan minden, amit szeretek “ – nyilatkozta a nyertes a verseny után.

www.facebook.com/aerosport.hu ; www.aerosport.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel