Programajánló

A Speciális Olimpia először görög földön!

2011-ben a világ legnagyobb szabású sporteseménye az értelmi fogyatékkal élő sportolók különleges világversenye, a tavaly nyáron megrendezett Speciális Olimpia Nyári Világjátékai voltak.

“Az értelmileg sérült sportolók nem szavakkal tudják magukat kifejezni, a szívükkel próbálják ezt megtenni.” (Thimothy P. Shriver Kennedy, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke.)

2011-ben a világ legnagyobb szabású sporteseménye az értelmi fogyatékkal élő sportolók különleges világversenye, a tavaly nyáron megrendezett Speciális Olimpia Nyári Világjátékai voltak. A 22 sportágban küzdő több ezer sportolót, több tízezer segítőt, edzőt és újságírót megmozgató világeseménynek — a játékok több mint 40 éves története során — először adott otthont az olimpia szellemiség bölcsője, a görög főváros, Athén.

76-an öltöttek nemzeti színű sportmezt, hogy képviseljék Magyarországot ezen a 185 országot felvonultató nagyszabású eseményen. Edzőik és szüleik segítségének köszönhetőn, értelmileg sérült sportolóink többéves felkészülés után kaptak lehetőséget, hogy 13 sportágban megküzdjenek a másodpercekkel, a méterekkel, a kilókkal vagy a szintén sikerre szomjazó ellenfelekkel.
Kameránkkal sikerült dokumentálni ennek a nagyszabású versenynek a történéseit és izgalmait. Az olimpiai lobogó felhúzásától és láng meggyújtásától kezdve részesei lehettünk a sikereknek, az örömöknek, a küzdelmeknek és a sporttal együtt járó csalódásoknak is. Az idei athéni világjátékokra kiutazó magyar sportolók szerepléséről, a felejthetetlen hangulatról, a versenyek izgalmairól, a speciális olimpia világának sajátos atmoszférájáról szól a dokumentumfilmünk.

A Special Olymics Internationalt Eunice Kennedy Shriver asszony, a néhai Kennedy elnök testvére alapította 1968-ban azzal a céllal, hogy egy életen át tartó sportolási lehetőséget, ezzel tartalmas emberi életet biztosítson az értelmi fogyatékkal élők számára. Napjainkra már több mint húsz (téli, nyári) sportágban mérhetik össze az erejüket a fogyatékkal élő sportolók. Az értelemileg sérült emberek nemzetközi szervezetéhez már 185 ország kapcsolódott.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. Az elmúlt 20 évben minden nyári és téli olimpián, valamint minden „Európai Játékokon” részt vett magyar speciális olimpiai csapat.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel