Film

A művészet templomai – Pápai bazilikák 3D

A Vatikáni Múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi-képtár 3D alkotóinak új filmje december 15-től a mozikban, magyar szinkronnal! Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán látható (december 7-én premier előtt!) emellett országszerte számos helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik. A látványos 3D ismeretterjesztő film az Örök Város, Róma négy legnagyobb bazilikáját mutatja be, a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Rendkívüli Szentéve tiszteletére. A 90 perces mozifilmen különleges nézőpontokból, látványos kamerabeállításokkal tárul fel a Vatikáni Szent Péter-bazilika, a falakon kívüli Szent Pál-bazilika, a lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház és a Santa Maria Maggiore-bazilika története, épülete és páratlan műkincsgyűjteménye.

Az egyes helyszíneken jeles művészeti szakértők kalauzolják végig a nézőket: közreműködik Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója, Paolo Portoghesi nemzetközi hírű építész, Claudio Strinati művészettörténész és Micol Forti, a Vatikáni Múzeum kortárs művészeti részlegének igazgatója. A film olyan helyeket is bemutat, amelyek nemigen látogathatók, mint például a nyolcszögletű Szent Péter Műhely kupolaterme, ahol a bazilika átépítésének jegyzőkönyveit őrzik – többükön Michelangelo Buonarotti aláírásával –, a Vatikáni Apostoli Könyvtár Sixtus terme vagy az Apostoli Palota hercegi terme. A monumentális épületek mellett olyan művészek munkáit mutatja be a film a 3D technika adta új lehetőségekkel, mint Giotto di Bondone, Michelangelo Buonarroti, Gianlorenzo Bernini és további jeles itáliai alkotók. Az építészeti és képzőművészeti remekművek bemutatása mellett a film idézi a bazilikák régi csodálóit is, köztük Itália szerelmesét, a francia Stendhalt, aki “Római séták” című művében örökítette meg a négy bazilikában tett egykori látogatását.

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel