Multimédia

A LEHETETLEN – THE IMPOSSIBLE

2004. december 26-án a Richter-skála szerint 9-es erősségű földrengés szökőárja végigvonult az Indiai-óceánon és a Dél-Kínai tengeren, mely következtében több mint 140 ezren vesztették életüket a térségben.

 

A film spanyol előzetese:

A film angol előzetese:

a film hivatalos weboldala:

theimpossible-movie.com

És egy film a Thaiföldről, ami pár hónappal a cunami előtt  készült a szigetekről:


 

A film kritikája a filmkocka.hu oldalról: 

2004 december 26-án, az Indiai Oceán térségében egy földrengést követően cunami csapott le, 14 országban pusztított, és több, mint 230.000 áldozatot követelt. Rengeteg, a térségben karácsonyozó turista is az életét vesztette, és eddig még igazándiból senki nem nyúlt hozzá ehhez a témához. Juan Antonio Bayona, második nagyfilmes rendezésének a katasztrófa megörökítését választotta, egy spanyol család igaz történetét feldolgozva. A lehetetlen – The Impossible.

Henry (Ewan McGregor) és Maria (Naomi Watts) jól megérdemelt karácsonyi vakációjukat töltik Thaiföldön, 3 fiuk társaságában. A szálloda rendben van, a környezet ideális, még Henry aggodalmasságai, és legidősebb fiuk, Lucas (Tom Holland) kamaszkori lázadása sem tudja beárnyékolni az ünnepeket. Akár egy átlagos telelés is lehetne, ha egy, a medencénél töltött délután során nem közeledne valami baljós moraj, ami mögött 10 méternél is magasabb vízfal tör előre megállíthatatlanul. A cunami lecsap az üdülőre, és szétszakítja a családot. Megkezdődik a harc a túlélésért, és a család újra egyesítéséért.

Bayona nem katasztrófa filmet csinált, sőt, inkább azt próbálta kihangsúlyozni, hogy egy család szétszakadása mindennél nagyobb tragédia. Először is, a cunami támadását fantasztikusan jól forgatták le, kevés a számítógép generálta kép, inkább víz alatti felvételekkel mutatja be, mekkora erő is lakozik egy ilyen természeti jelenségben. Magát a pusztulást sem ecseteli részletesen, de megmutatja, mekkora károk is keletkeztek, és hogy milyen tragédiák sorát élték meg akkor emberek, kortól, nemtől, származástól függetlenül. A két felnőtt más-más helyzetbe kerül, Maria komoly sérülése meggátolja abban, hogy aktívan részt vegyen a férje keresésében, de vele tartó fia, Lucas mindenben megpróbálja támogatni Őt, sőt, magára veszi sok, ismeretlen ember sorsát is. Szívszorító látni és végiggondolni azokat a jeleneteket, amiket ennek a fiúnak meg kellett élnie. Henry nehéz döntést kényszerű meghozni annak érdekében, hogy bebizonyosodjon róla, felesége talán még életben van valahol – ez az, amikor az egyszerű kisemberből egy csapásra hős lesz – McGregor nagyszerű ebben a szerepben. Watts a film nagy részében már alig van eszméleténél, ezek a jelenetek viszont roppant erősek, az arcán ott van minden fájdalom és aggódás – nem véletlen a Golden Globe jelölés, azonban mindkét nagynevű sztárt lejátszik a vászonról Tom Holland, aki egyszerűen zseniális. Tettei megmutatják a természeti terror igazi arcát, azt, ahogy kisgyerekként egyedül kell megoldani olyan feladatokat, amik még egy felnőttnek is nehéz lenne – mindezt hiteles, őszinte játékkal teszi. Erre a srácra érdemes lesz odafigyelni, hatalmas tehetség.

Bayona remek ritmusú filmet készített, a kiválasztott színészek mind remekeltek, még azt is meg lehet bocsájtani Neki, hogy enyhén hollywood-i befejezést forgatott a végére, de ezt betudhatjuk annak is, hogy egy valós eseményt dolgoz fel, ami szintén így ért véget. Igaz, a spanyol családból angolszász lett, talán így több nézőt vonzhat majd be a mozikba, de nem ettől függ a sikere. A lehetetlen, címéhez méltó történetet tár elénk, ha ezzel kezdjük a 2013-as évet a nagy vásznak előtt, nem fogunk csalódni, jó kis szezon lesz ez is!

LIPPIJE : 2013. JANUÁR 1. KEDD


 

 

 

 

 

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel