A holnap

Az önvezetés jövője

Volvo Trucks az embereket és a biztonságot helyezi a középpontba

Úttörő automatizálási munkájában a Volvo Trucks az embereket és a biztonságot helyezi a középpontba

Izgalmas lehetőségeket teremt a járművek egyre fokozódó automatizálása a szállítási iparág és a társadalom egésze számára is. A Volvo Trucks már több mint két évtizede ezen evolúció éllovasa. Egy új kétrészes film bemutatja a Volvo Trucks nézőpontját arról, hogy a következő években az automatizálás miként változtatja meg az életünket, a munkavégzésünket.

A Volvo Trucks az Automatizálás című filmjét 2018. február 22-én mutatja be.  Automatizálás – a nagy változás címmel (Automation – the Big Change)

Automatizálás – a jövőbe vezető út (Automation – Driving into the Future)

 

Generációk óta a holnap technikai lehetőségei ihletként szolgálnak az emberiség számára, és érdeklődéssel töltenek el minket. Ma a műszaki fejlődés minden korábbinál gyorsabb. Robotok lepik el a szolgáltatóipart. Önmagukat vezetik az autók és a teherautók. Ez egy személytelen és funkcionális jövőképet vetíthet előre. Ám az automatizálás már ma is hatalmas szerepet játszik az életünkben, és mindig is az emberek jelentették a Volvo Trucks jövőbe mutató gondolkodáson alapuló filozófiájának középpontját – és ez nem is változik ezután sem. A műszaki fejlődés mostanra eljut arra a pontra, ahol a radikálisan új koncepciók már elérhető közelségbe kerültek. Ám a Volvo Trucks továbbra is olyan praktikus megoldásokat fejleszt, amelyek a járművezetők, az ügyfelek és a többi közlekedő életét egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik.

A Volvo Trucks márka Automatizálás – a nagy változás (Automation – the Big Change) és Automatizálás – a jövőbe vezető út (Automation – Driving into the Future) filmjei a jövő teherautóinak műszaki megoldásai kapcsán manapság igen nagy párbeszédet kiváltó témákat dolgozzák fel. A kétrészes film a Volvo Trucks két kulcsszereplőjének – Sasko Cuklev és Ann-Sofi Karlsson – életére és munkásságára fókuszál. Ezenkívül Lukas Strohmeier osztrák teherautó-vezető és Rohini Teather londoni ingázó is szerepel a filmekben. A film bemutatja a Volvo Trucks márkánál végzett automatizálási munka mögötti jövőképet és célokat, valamint azok reményeit és aggodalmait, akiknek a mindennapi életére hatássál bírnak majd e fejlesztések.

Sasko Cuklev, az automatizált megoldások terület igazgatója határozott jövőképpel rendelkezik, és nyíltan beszél a közeljövő általa látott lehetőségeiről. „Nem kétséges, hogy a Volvo Trucks önvezető teherautói megjelennek majd az utakon, a társadalom részévé válnak. A pontos időterv nagyon sok mindentől függ – közlekedési szabályoktól, infrastruktúrától és természetesen a biztonsági szabványoktól” – folytatja Cuklev.

Bár a teljesen automatizált járművekre való váltás is a fejlesztés részét képezi, ám jelenleg a munka fókuszában az automatizálás lépésenkénti bevezetése áll. Ennek keretében a Volvo Trucks a hivatásos járművezetők szakmáját még biztonságosabbá, termelékenyebbé és kényelmesebbé teszi. „Az automatizálás nem a munkahelyek megszüntetéséről szól” – szögezi le Ann-Sofi Karlsson, az automatizálás emberi tényezői részleg igazgatója.  „A jól képzett járművezetők iránti igény a jövőben is jelentős marad. A kereskedelem és a világ népességének folyamatos növekedésével együtt nő az áruszállítás is. Az automatizálás a hatékonyságnövelésről szól.”

Amellett, hogy nemzetközi kilátásokkal rendelkezik, a Volvo Trucks az automatizálási munkáját arra hangolta, hogy a mindennapi életet egyszerűbbé tegye, például Lukas Strohmeier teherautó-vezető számára. Hivatásos járművezetőként Ausztria déli részén tartányos szállítmányokat juttat el a célállomásra, munkanapjai során gyakran a méretében kicsi, ám igen forgalmas Graz városában kell felvennie a rakományát. „Igen nehéz feladat egy nagy járművel sűrű forgalomban haladni. Egyszerre kell mindenhová figyelni. Sokat segítene, ha lenne még száz szemem.”

Az emberek továbbra is védtelenek, ám a közlekedés egyre összetettebbé válik, így a biztonság kérdése fokozott fókuszként szerepelt a Volvo Trucks automatizálási csapatainak munkájában.  A teherautók automatizálásának kiemelt kísérleti projektjei, amelyeket a bányászatban, a hulladékszállításban és a cukornádültetvényeken végeztek, rámutattak, hogy az automatizálás nemcsak a biztonságot fokozza, hanem jelentősen növeli a hatékonyságot is. A konvojozás az autópályákon pedig kisebb üzemanyag-fogyasztást és szén-dioxid-kibocsátást tesz lehetővé.

Azzal, hogy folyamatos párbeszéddel bevonja az ügyfelet a fejlesztésekbe, a Volvo Trucks továbbra is igyekszik az emberközpontú kérdésekre fókuszálni. Az automatizált járművekkel való munkavégzés továbbra is előnyös marad az ügyfél, a járművezető és a társadalom egésze számára.

 Forrás: www.volvotrucks.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel