Aerosport

AEROsport 2017. 01.

A világon több ezer féle drón létezik a pár grammostól a hetven tonnás katonai eszközig.

A pilóta nélküli légi járművek már nem csak fantasztikus filmek technikai eszközei. A világon több ezer féle drón létezik a pár grammostól a hetven tonnás katonai eszközig. Egy teljesen új iparág van kialakulóban.

A drón olyan pilóta nélküli légi jármű, ami fel van szerelve repülésvezérlő eszközzel, és előre meghatározott repülési feladatokat is el tud végezni. pl pozíciótartás, hazatérés. Ha nincsen rajta repülésvezérlő, akkor a modell kategóriába tartozik és a pilóta távirányítóval irányítja a felszállástól a leszállásig.

A jogalkotás nem tudott lépést tartani a drónok robbanásszerű fejlődésével. Több éves előkészítő munka után 2016. novemberében az Országgyűlés elfogadta a légiközlekedésről szóló törvény módosítását. A reptetés részletes szabályait miniszteri rendelet tartalmazza, ami közigazgatási és társadalmi egyeztetés után várhatóan július elsejével lép életbe. A magyarországi drón jogszabály tervezet kidolgozásában a Drónpilóták Országos Egyesülete is aktívan részt vesz.

A nyáron életbe lépő rendelet tervezet szerint a 250 gramm alatti kategóriát kivéve, minden drón tulajdonosnak felelősségbiztosítást kell kötnie. Azt azonban már a tervezet nem részletezi, hogy személyre vagy drónra kell kötni a biztosítást. A gyakorlatban ez eddig úgy működött, hogy a tulajdonos kötött biztosítást, így amennyiben több drónnal rendelkezünk, elegendő egy biztosítás.

 

 

Az utóbbi években csak a drónok elterjedéséről hallhattunk, azonban nem szabad megfeledkezni a modellezőkről sem. A pilóta nélküli légi járművekről szóló rendelet módosítás őket is érinti, mint mondják, nem mindig kedvezően.

A HungaroControl végzi a hazánkból induló és ide érkező, valamint a magyar és a Koszovó feletti magaslégtérben repülő gépek összehangolt irányítását. A Társaság központjából korszerű radarok segítségével figyelik és irányítják a teljes magyarországi légi forgalmat.

A jelenlegi szabályok szerint a drón reptetéshez a Légiközlekedési Hatóságtól eseti légteret kell igényelni, amelyhez a HungaroControl ad légiforgalmi szolgáltatói véleményt. A pilóta nélküli légi járművekről szóló rendelettervezet előkészítésében a HungaroControl szakemberi is részt vettek. A tervezet szerint a jövőben az engedélyeket is jóval könnyebb lesz igényelni.

A drónok használata a magánszférát is érintheti, adatvédelmi kérdéseket is felvet.

Magyarországon már a versenyzésre is van lehetőség. A Drone Prix Hungary csapata öt állomásos versenysorozatot indított, ahol a pilóták gyorsasági, ügyességi és szabadszemes kategóriákban mérhetik össze tudásukat.

A drónok használatának szabályozása országonként változó, egységes szabályozás még nincs. A magyar dróntörvény várhatóan 2017. nyarán lép életbe az Európai Unió viszont csak 2018-ra ígér egységes szabályozást.

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel