Aerosport

AEROsport 2017. 03.

Ebből az adásunkból megtudhatjuk, milyen tervei vannak 2017-ren Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnoknak. Előkelő helyen zárt a magyar vitorlázó válogatott a 2017-es ausztráliai vitorlázórepülő-világbajnokságon. Szabó Péter összegzi a versenyen szerzett tapasztalatokat. Megmutatjuk, hogyan dolgoznak a Körzeti Repüléstájékoztatók.

 

Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok igazán sikeres évet zárt 2016-ban. Mint mondja a tavalyi év minden idők legjobban sikerült vitorlázó műrepülő szezonja volt, az egyéni és csapateredményeket nézve is.

2017-ben a vitorlázó műrepülés nagy lehetőség előtt áll, hiszen idén először a Világjátékok egyik versenyszáma lesz. A Világjátékokon olyan sportágak vehetnek részt, amelyek még nem olimpiai sportágak, de esélyük van arra, hogy pár éven belül bekerülnek a négykarikás versenyszámok közé. Ezen a versenyen a versenyszabályzat is kicsit más lesz. Csak a tíz legjobb versenyzőt hívták meg. Sokkal magasabb pontértékű figurákat kell repülni, ami nagyobb kihívást jelent a pilóták számára. A négy versenyszám egyike pedig egy  zenés légi bemutató lesz. Tóth Ferenc ezen a versenyen már felújított repülőgépével vesz részt.

A Magyar Vitorlázó Válogatott 9 fős küldöttséggel utazott Ausztráliába, a 34. vitorlázórepülő-világbajnokságra. Magyarországot négy versenyző – Szabó Péter, Gulyás György, Hársfalvi Péter, Kóré Zoltán képviselte. A magyar csapat már másfél éve megkezdte a felkészülést erre a világbajnokságra.

A vitorlázó gépeket már szeptemberben összecsomagolták, a konténerek több mint két hónapig utaztak a verseny helyszínére. 

A HungaroControl számára fontos, hogy a repülősport, mint olyan megmaradjon, sőt fejlődjön, ezért a támogatási politikánk alapján a tavalyi évben a vitorlázórepülő válogatott világversenyén való részvételét támogattuk. Fontos számunkra az is, hogy a kisgépes világgal, akik a nagygépes átrepülő forgalom után az egyik legnagyobb igénybe vevőnk, megőrizzük a mindennapi kapcsolatot.

A Banellában (Banellában)  rendezett versenyen  a világ 27 országából 117 versenyző, 15 m-es, 18 m-es és Open kategóriában mérte össze tudását. Még soha ennyi pilóta nem vett részt világbajnokságon, a mezőnyben 17 korábbi világbajnok indult.

A versenyen fontos szerepe van az időjárásnak. A világbajnokság két hete alatt végig gyenge, közepes európai idő uralkodott, felhőket is alig láttak a versenyzők.

A kimondottan erős mezőnyben a magyar csapat szép eredményeket ért el. Szabó Péter futamgyőzelmet is aratott, összetettben az ötödik, Gulyás György hetedik, Kóré Zoltán 15. lett.

2016-ban 16,5 %-kal nőtt a kisgépes forgalom, 55 ezer légi járművet kezeltek a HungaroControl Körzeti Repüléstájékoztató részlegén. Míg tíz évvel ezelőtt szezonális volt a kisrepülők forgalma mára a téli és nyári időszak sokkal kiegyensúlyozottabb lett.

Ebben a teremben fogadják és dolgozzák fel a repülési terveket. A netbrifingen keresztül érkező repülési tervek is ide futnak be.

www.facebook.com/aerosport.hu ; www.aerosport.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel