Aerosport

AEROsport 2017. 02.

A következő percekben bemutatjuk, hogyan lehet felkészülni a téli repülésre , milyen nem várt meteorológiai jelenségekkel találkozhatunk télen,  , kik készítik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szinte percre pontos meteorológiai előrejelzését, és bemutatunk egy fiatal házaspárt, akik magyar gyártmányú kisgéppel tervezik körberepülni a Földet négy és fél hónap alatt.

 

Az idei téli időjárás sok kihívást tartogatott a pilóták számára. Találkozhattunk köddel, ónos esővel, jegesedéssel, havazással, erős széllel. A kisgépes pilóták közül sokan szezonálisan repülnek: áprilistól októberig. De, hogyan lehet felkészülni a téli időjárási körülményekre, hiszen a hangárajtók nem záródnak októberben. A téli repülés fontos állomása lehet a repülési rutin megtartásának.

A HungaroControl repülés meteorológia részlegén tíz meteorológus és tizenegy észlelő dolgozik. A meteorológusok a HungaroControl központi épületében készítik előrejelzéseiket, míg az észlelők a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Toronyban dolgoznak.

A HungaroControl saját meteorológiai mérőhálózattal rendelkezik, a mérési adatokat itt helyben dolgozzák fel, legyen szó látástávolságról, szélirányról, felhőalap mérésről, futópálya hőmérsékletről. Felhasználók szerint többféle előrejelzést készítenek. Hiszen a légiforgalmi irányítóknak másfajta előrejelzésre van szükségük, mint például a repülőtér felügyeletnek.

A légiforgalmi irányítók minden reggel külön tájékoztatást kapnak az aznapra várható időjárásról a magassági szélről, jegesedésről, turbulenciáról és a ködképződésről.

Meteorológiai tájékoztatást minden repülés előtt érdemes kérni, hogy könnyebben felkészülhessünk a váratlan helyzetekre.   

 

Egy fiatal magyar házaspár, mert nagyot álmodni. Egy magyar gyártású, Apollo Fox típusú könnyűszerkezetes géppel repülik körbe a Földet. Terveik szerint a 4 és fél hónapos út során körülbelül 2 hónapot a levegőben töltenek.

A hosszú úthoz át kellett alakítani a könnyűszerkezetes gépet, 80 helyett 100 lóerős Rotax motort kapott, nagyobbra és alumíniumra cserélték az üzemanyagtartályokat, növelték a hatótávolságot és a legmodernebb műszerezettséggel szerelték fel.

Az expedíció tervezése nem várt kihívások elé állította Ágit és Zolit. A HungaroControl elkészíti a repülési terveket kisgépes pilótáknak, ha Magyarországról indulnak vagy ide érkeznek és a tervezett út nem hosszabb hat napnál. Mivel azonban Zoliék több hónaposra tervezik, nem hétköznapi kalandjukat, végül egy profi céget bíztak meg a tervek elkészítésével.

 

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu

Fel