Aerosport

AEROsport 2017. 02.

A következő percekben bemutatjuk, hogyan lehet felkészülni a téli repülésre , milyen nem várt meteorológiai jelenségekkel találkozhatunk télen,  , kik készítik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szinte percre pontos meteorológiai előrejelzését, és bemutatunk egy fiatal házaspárt, akik magyar gyártmányú kisgéppel tervezik körberepülni a Földet négy és fél hónap alatt.

 

Az idei téli időjárás sok kihívást tartogatott a pilóták számára. Találkozhattunk köddel, ónos esővel, jegesedéssel, havazással, erős széllel. A kisgépes pilóták közül sokan szezonálisan repülnek: áprilistól októberig. De, hogyan lehet felkészülni a téli időjárási körülményekre, hiszen a hangárajtók nem záródnak októberben. A téli repülés fontos állomása lehet a repülési rutin megtartásának.

A HungaroControl repülés meteorológia részlegén tíz meteorológus és tizenegy észlelő dolgozik. A meteorológusok a HungaroControl központi épületében készítik előrejelzéseiket, míg az észlelők a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Toronyban dolgoznak.

A HungaroControl saját meteorológiai mérőhálózattal rendelkezik, a mérési adatokat itt helyben dolgozzák fel, legyen szó látástávolságról, szélirányról, felhőalap mérésről, futópálya hőmérsékletről. Felhasználók szerint többféle előrejelzést készítenek. Hiszen a légiforgalmi irányítóknak másfajta előrejelzésre van szükségük, mint például a repülőtér felügyeletnek.

A légiforgalmi irányítók minden reggel külön tájékoztatást kapnak az aznapra várható időjárásról a magassági szélről, jegesedésről, turbulenciáról és a ködképződésről.

Meteorológiai tájékoztatást minden repülés előtt érdemes kérni, hogy könnyebben felkészülhessünk a váratlan helyzetekre.   

 

Egy fiatal magyar házaspár, mert nagyot álmodni. Egy magyar gyártású, Apollo Fox típusú könnyűszerkezetes géppel repülik körbe a Földet. Terveik szerint a 4 és fél hónapos út során körülbelül 2 hónapot a levegőben töltenek.

A hosszú úthoz át kellett alakítani a könnyűszerkezetes gépet, 80 helyett 100 lóerős Rotax motort kapott, nagyobbra és alumíniumra cserélték az üzemanyagtartályokat, növelték a hatótávolságot és a legmodernebb műszerezettséggel szerelték fel.

Az expedíció tervezése nem várt kihívások elé állította Ágit és Zolit. A HungaroControl elkészíti a repülési terveket kisgépes pilótáknak, ha Magyarországról indulnak vagy ide érkeznek és a tervezett út nem hosszabb hat napnál. Mivel azonban Zoliék több hónaposra tervezik, nem hétköznapi kalandjukat, végül egy profi céget bíztak meg a tervek elkészítésével.

 

www.facebook.com/aerosport.hu ; aerosport.hu

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2016 gogogo.hu © Minden jog fenntartva.

Fel